Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић реаговала је на најаву из Хрватске о потраживању милијарду евра са каматама на име сукцесије.

Табаковић је изјавила да најаве из Хрватске да би могли да потражују депозите и стару девизну штедњу Југобанке и других банака, види као „АПП“, односно, „ако прође прође“, и да ће се НБС руководити принципом реципроцитета: „како ви нама, тако и ми вама“.

На питање новинара да ли сматра да су те најаве из Хрватске део грешака ранијих преговарача о сукцесији, пошто из Хрватске најављују потраживање око милијарду евра са каматама, Табаковићева каже: „Неки људи се у послу, па и у међусобним односима, када делите имовину раније заједничке државе, понашају по принципу ’ако прође – прође, вреди покушати‘. Ето, тако доживљавам тај покушај“, преноси „Б92“.

Гувернерка додаје да, по питању свега што је учињено када је реч о сукцесији бивше СФРЈ, верује да ће и друга страна испунити своје обавезе, као и да им све до сада што су урадили не даје за право да се унапред испуњава свака обавеза, а да се не рачуна на реципроцитет.

„Од оног што се зове повраћај имовине наших предузећа која су имала представништва тамо, па до оног првог, основног и најважнијег, а то је повратак наших грађана тамо. Мислим да елементарно поштовање тражи од свих нас да се понашамо по принципу ‘како ви нама, тако и ми вама‘“, поручила је Јоргованка Табаковић.

Оставите Коментар