Почетком прошле школске године основна школа Радоје Домановић у Нишу донела је одлуку здушно подржану од савета родитеља – забраниће ученицима мобилне телефоне!

Предлог је дошао од стране забринуте мајке која је приметила да је њено дете све више одсутно и расејано, управо из разлога што је све време „на телефону“.

Учитељи и наставници су потврдили њена запажања – концетрација на часу није довољно добра јер ђаци све време проверавају нотификације и поруке, на одморима се и готове не друже нити играју, а нарочито их је забринуо велики број Вибер група по којима се ђаци групишу.

Иницијатива је здушно подржана од савета родитеља, те је донета одлука – школски wифи ће бити искључен, а ђацима ће бити забрањено коришћење мобилних телефона током наставе и одмора.

– Деца су се испрва бунила због доношења ове одлуке – каже за БКТВнеwс Наташа Игњатовић, школски педагог – јер су једноставно навикли да све време гледају у екран, то је постала њихова потреба.

Дурење је трајало можда месец дана, а онда се све вратило „у нормалу“ и ђаци су се све више усмеравали једни на друге.

Колико је ово исправна и добра одлука, врло брзо су показали резултати.

– Концетрација на часовима је далеко већа, нема ометања наставе, а нарочито смо задовољни када их видимо како се лепо друже током одмора. Школски дани треба да буду најлепши део одрастања, а ми дајемо све од себе да тако и буде – закључује школски педагог.

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ ОМЕТАЈУ И ОДРАСЛЕ

Поред непажње и умора, мобилни телефон и читање/куцања током вожње је главни узрок саобраћајних незгода. Истраживања показују да људи све више и више времена проводе „залепљени“ за мобилне телефоне, апликације, друштвене мреже и дописивање, што такође доприноси отуђивању, а утиче и на радну продуктивност.

Стручњаци за ХР (људске ресурсе) и зависност од интернета имају једногласну поруку: ограничите време проведено на телефону, немојте често проверавати „има ли шта ново“, нити се „трзати“ на сваку нотификацију. Довољно стреса имамо и без мобилног телефона.

Advertisements
--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here