Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић изјавио је данас да се стварају могућности да од 1. јануара идуће године буде укинута забрана новог запошљавања, што је као велики корак напред.

Он је рекао да се даје могућност да више не буде комисије Владе Србије без чије сагласности нема новог запошљавања, већ да „у складу с могућностима и буџетом који је одобрен, сама министарства и послодавци бирају кога ће да запосле“, под условом да се крећу у оквирима буџета.

Ђорђевић је додао да ће тако бити отклоњен тај „чеп“, односно „то мало закашњење због саме комисије“.

Као пример, он је навео да министарство које зна када људи одлазе у пензију, а иако постоји буџет на његово место, не могу да одмах запосле другог јер се чека сагласност комисије Владе Србије.

„Тако да нам то место остаје упражњено, а природно би било да можемо да запослимо с даном одласка неког у пензију, како би могао да настави да ради и преузме посао од неког ко одлази у пензију“, рекао је Ђорђевић и додао да би то допринело ефикасности рада.

Приоритет да се задрже млади зналци фундаменталних наука

Држава има мере како да задржи младе стручњаке у Србији, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић после разговора са представницима ММФ које су интересовале „економске миграције“.

Он је додао да ће приоритет бити млади који показују знање у фундаменталним наукама.

„Држава жели да их прати и онда да видимо како да их задржимо, како да им дамо веће плате и да их запослимо у средњим предузећима и да им ту дају могућност да покажу знање, а онда и да се други запосле у малим и средњим предузећима“, рекао је он.

Ђорђевић је најавио да ће закон о социјалним картама врло брзо бити у јавној расправи, док ће измене и допуне закона о социјалној заштити бити почетком јуна презентована свима запосленима у социјалној заштити.

Оставите Коментар