Сиријски министар спољних послова Валид Муалем умро је јутрос у 80. години, објавила је сиријска влада не наводећи узрок смрти.

Муалем је шеф дипломатије од 2006. године и био је на том положају и када је избио сиријски сукоб 2011.

Као чврста подршка власти Башара ал Асада био је и огледало режима у свету. Муалем је био познат по свом сарказму и оштрим критикама западних земаља, непрестано је говорио да је рат који пустоши његову земљу „последица стране вере“.

У лето 2011, само неколико месеци после почетка сиријског сукоба, Вашингтон му је увео санкције оптужујући га да понавља стару песму о међународној завери настојећи да прикрије ужасне акције сиријског режима.

Он се последњи пут појавио у јавности у четвртак и петак поводом конференције коју је Сирија организовала о повратку милиона избеглица који су напустили земљу због оружаних сукоба. Физички је изгледао слабо и двоје људи му је помагало да уђе у салу.

Влада је јутрос „с тугом“ објавила вест о смрти „ветерана дипломатије“ који је познат по својим „часним патриотским ставовима“, према саопштењу које је пренела званична новинска агенција Сана.

Сахрана ће бити данас поподне у Дамаску где је рођен, навела је агенција.

Муалем је такође био вицепремијер. Био је амбасадор у Вашингтону од 1990. до 1999, према наводима агенциије Сана.

Дипломатску каријеру обављао је у Саудијској Арабији, Шпанији и Енглеској, а именован је за сиријског амбасадора у Румунији 1975. године. Био је ожењен и имао троје деце, аутор је четири историјска дела.

Leave a Reply