Владимир Путин поручио је током кратког сусрета у Паризу Хашиму Тачију да насиље над Србима на Kосову и Метохији мора што пре да престане.

Фотографије на којима се председник лажне државе смеши у друштву руског лидера само су маска за фотографе јер разговор који су њих двојица водили није био нимало пријатан, преносе саговорници на високим позицијама у дипломатским круговима.

СВЕ МУ ПОБРОЈАО

Према сазнањима до којих је дошао Српски телеграф од тих добро обавештених дипломата, Путин је Тачију рекао неколико одмерених, али веома оштрих реченица.

– Путин се руковао са Тачијем, али је то био ледени стисак руке, како се то обично каже у дипломатском речнику. Поруке које му је потом пренео сасвим сигурно нису биле баш пријатне за косовског лидера – објашњава наш саговорник.

У неким тренуцима, напомиње овај дипломата, разговор је изгледао као читање буквице Тачију.

Дрецун: Сигурно да Тачи није могао да буде охрабрен оним што му је Путин рекао
– Суштина поруке била је да очигледан терор над Србима на Kосову, као и учестале претње, морају што пре да буду обустављени. Путин је чак конкретно поменуо каменовање кућа, хапшење недужних, претње монасима, рушење споменика на гробљима. Очигледно је било да је добро информисан о свему што се тамо збива. Ипак, Тачију се мора одати признање што је успео да задржи миран израз лица, сигурно му није било лако да све то слуша – открива дипломата и додаје:

– Путин је јасно ставио до знања и да Резолуција 1244 мора да се поштује и да ће Kосово за Русију увек бити део Србије. Нагласио је, међутим, и да ће Москва подржати решење које међусобно договоре Београд и Приштина, а гарантује мир и стабилност. У западним центрима овај део поруке посебно је пажљиво испраћен.

С друге стране, Тачи је на Твитеру истакао онај део разговора који му се учинио најбезболнијим.

– У Паризу сам срео председника Путина и фокусирали смо се на дијалог око нормализације односа Kосова и Србије. На ову тему, председник је био јасан: Ако постигнете мирољубив споразум, Русија ће то подржати – написао је Тачи.

ДЕО ПРОПАГАНДЕ

Председник скупштинског одбора за KиМ Милован Дрецун каже за наш лист да је одлично што је директно Путин обавестио Тачија о ставовима Русије.

– Тако су Албанци могли да виде виде чврстину руског става по питању Kосова. Сигурно да Тачи није могао да буде охрабрен оним што му је Путин рекао.

Милан Ивановић, директор KБЦ у северном делу Kосовске Митровице, наводи да нико озбиљан не може да поверује у Тачијеве хвалоспеве о позитивном исходу састанка.

– Сусрет се десио, али то је део Тачијеве пропаганде, потребне за његове унутарполитичке прилике. Он је једино могао да слуша шта му говори државник калибра као што је Путин, а и то што је чуо наравно да му се није допало.

Бивши дипломата Владислав Јовановић слаже се да се Тачију није свидело оно што је чуо од Путина.

– Видели смо где је Тачи седео у односу на Путина, па је искористио паузу да се са њим упозна. У таквим приликама пристојност налаже да се нико не одбија. Верујем да је Путин искористио сусрет са Тачијем да га упозори на сва недела над Србима.