Прича о томе како је супермодерни амерички „невидљиви“ авион Ф-117 Најтхоук оборен изнад неба Србије и завршио у блату села Буђановци испричана је већ стотинама пута, али до сада је потпуно непознато остало да је токо НАТО бомбардовања погођен још један „невидљиви“!

Амерички портал The Drive наводи да су детаљи о томе шта се десило са другим авионом постали су познати тек недавно, а потпуковник ваздухопловства САД у пензији Чарли „Туна“ Хајнлајн, и бивши пилот Ф-117, у подкасту „Афтербурн“ лично је потврдио оно што је дуги низ година била само гласина. Наша ПВО је успела да погоди и други стелт авион, али је он ипак успео да се врати у базу у Немачкој.

Није познат тачан датум када се погодак десио, али је сигурно да се овај догађај одиграо током априла 1999. после обарања првог Ф-117. Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију „невидљивог“ стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме.

У свом сведочењу, Хајнлајн је описао како је погођен други Ф-117. Он је навео да су у акцију над Београдом из базе у Немачкој кренула два „невидљива“ авиона, праћена летелицама Ф-16Ј. Он је био пилотирао једним Ф-117, а када су се нашли изнад Новог Београда, оба „невидљива“ су била нападнута ракетама које је испалила српска ПВО.

  • Погледао удесно на небо над Београдом и видео огромну ракету како се приближава – изгледала је као Сатурн В. Знао сам да је мој момак број два тамо негде. Тада сам видео још једно лансирање и велики сјај, дим, а онда ватрену куглу која долази према мени.

Амерички пилот наводи да је он ипак успео да избегне експлозију пројектила и обарање свог авиона уз помоћ аутопилота, и да изврши своју мисију, односно бомбардује задати циљ.

У повратку је међутим схватио да је други авион озбиљно оштећен, али су обе летелице ипак успеле да се врате у базу.

Хајнлајн је на крају свог сведочења признао да му је ова епизода остала у памћењу као најстрашнија у његовој богатој летачкој каријери.

Оставите Коментар