Отпечаћеним документима злогласног папе из времена Другог светског рата, који је ћутао о Холокаусту и НДХ, приступ ће имати и српски историчар Милисав Ђоковић

Тајни архив о најконтроверзнијем папи – Пију XИИ, који се оптужује да је остао нем током Холокауста, као и да је сарађивао с нацистима и са НДХ, на чијем челу је био Анте Павелић, а духовни вођа озлоглашени кардинал Алојзије Степинац, коначно је јуче отпечаћен и отворен у Ватикану!

Историчарима и истраживачима доступно је више од 16 милиона страница из времена понтификата контроверзног папе Пија XИИ, који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939. до 1958.

Теме о којима се очекују сазнања су, на првом месту, Други светски рат, Холокауст, немачка окупација Италије, атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у Јапану, оснивање НАТО и Варшавског пакта… Саговорници Kурира кажу да је за нашу историју важно да отворене архиве покажу ко је шта радио и ко је шта знао о злочинима над Србима у Јасеновцу током Другог светског рата, као и о посетама Степинца Светој столици.

Резултати се тек очекују

Приступ богатој документацији унапред је затражило 200 истраживача, а међу онима којима је то дозвољено налази се и српски историчар Милисав Ђоковић.

  • Архив ће бити отворен у наредном периоду, видећемо неке ствари тек кад му се детаљно приступи. Kонкурисао сам да прегледам документа, добио сам акредитацију и имаћу приступ архиву о папи Пију XИИ – рекао је Ђоковић за Kурир.

Према проценама светских историчара, први озбиљни резултати ових истраживања очекују се тек у наредних три до пет година. Историчар Љубодраг Димић рекао је за Kурир да још не знамо шта ћемо добити отварањем овог архива.

  • Не знамо колико су ти архиви и документација препакивани, не знамо да ли је нешто уништено, шта је сачувано, не знамо шта је евентуално фалсификовано. Али, без обзира на то, отварање ових документа је добро. Мислим да ће се видети више, а да ли ће се видети боље, то ће време показати – навео је Димић и додао да се плаши да овде није реч о томе да се стигне до истине о Степинцу и папи Пију, већ да се оправдају њихови поступци за време рата.

Историчар Милан Kољанин казао је за Kурир да ће документа у архиву бити веома занимљива, с обзиром на то да постоје крупне празнине у нашим сазнањима о улози Римокатоличке цркве:

Јаснија слика

  • Нама је најважнији извештај папског легата из Загреба и НДХ, извештај о посетама Степинца Ватикану, о кореспонденцији између НДХ и Свете столице. Не могу брзо очекивати нека сензационална открића, али с временом ће то битно употпунити нашу слику.

НАЈВАЖНИЈЕ ЧИЊЕНИЦЕ

Сазнања о кључним темама

Други светски рат
НДХ – логори за Србе
Холокауст
немачка окупације Италије
атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у Јапану
оснивање НАТО и настанак Варшавског пакта

Leave a Reply