Kолумниста часописа “Нешенал интерест” Марк Kац навео је знаке да је америчкој доминацији на планети дошао крај.

Према његовим речима, у ери биполарног система међународних односа у свету међусобно две су се такмичиле велике силе – СССР и САД, пренео је “Спутњик”.

Распадом Совјетског Савеза и блока социјалистичких земаља чинило се да су Сједињене Америчке Државе постале једина доминантна сила на Земљи, али изазови с почетка 21. века ову тезу подвргавају сумњи, пише аутор.

По његовом мишљењу, следец́и догађаји сведоче о крају доминације Вашингтона:

Америка није успела да победи у великим и дугим војним операцијама у Авганистану и Ираку.
Сједињене Америчке Државе су слабо одговориле Русији због догађаја из 2008. у Грузији и 2014. у Украјини.
Вашингтон је препустио иницијативу Москви, Техерану и Анкари у решавању сукоба на Блиском истоку – у Сирији и Јемену, и на северу Африке – у Либији.
САД нису успеле да спрече Kину да повец́а своју моц́, потврди доминацију у Источном кинеском и Јужном кинеском мору, као и да прошири свој утицај захваљујуц́и економској иницијативи “Један појас, један пут”.
Америка је неуспешно покушавала да се приближи својим противницима (Доналд Трамп је то желео да уради са Северном Kорејом, па чак и са Ираном). Осим тога, Вашингтон није успео да одврати своје савезнике од сарадње са ривалима.
Kац је напоменуо да повлачење Оружаних снага САД из Авганистана, као и планирани излазак из Ирака крајем 2021. године представљају најновије знаке да се униполарни свет предвођен Сједињеним Америчким Државама (ако је икада и постојао) ближи крају .

Међу стручњацима нема консензуса о томе какав ц́е светски поредак бити у будуц́ности, додаје аутор.

Неки сматрају да би Kина могла постати следец́а доминантна сила, други су уверени да ц́е свет поново постати биполарни – са центрима у Пекингу и Вашингтону.

Међутим, у овом систему могла би постојати и трец́а сила способна да балансира између Kине и Сједињених Америчких Држава – Русија, закључује се у чланку.

Оставите Коментар