Група ловачких авиона МиГ-29 која се налази у саставу српског ратног ваздухопловства извела је тренажни лет изнад северног дела Републике Србије.

Ова група је полетела са полетно-слетне стазе војног аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“, који се налази у Батајници. Српски пилот који је управљао летелицом део је чувене 101. ловачко-авијацијске ескадриле „Витезови“.

Посебан утисак је оставио прелет изнад куће једног од пилота који је управљао моћном борбеном летелицом.

  • Моја кућа са 1.000 метара надморске висине – пише на видео-снимку.

https://youtu.be/0I28jk7vUEQ

Наиме, ова група је приликом извођења свог задатка прелетела преко града Инђија. Ово насељено место се налази у непосредној близини аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“.

МиГ-29 (НАТО класификација Фулцрум) је совјетски/руски ловачки авион четврте генерације. Његова основна намена су ловачко-пресретачка дејства у циљу успоставе ефективне контроле над ваздушним простором. Оспособљен је за борбу против широког спектра ваздушних циљева, где је захваљујући својим изузетним маневарским способностима веома опасан у блиској ваздушној борби, у свим метео условима – дан/ноћ.

Ратно ваздухопловство Војске Србије располаже са 14 летелица овог типа, од чега је шест донирано из Руске Федерације, а четири из Републике Белорусије. У блиском временском периоду ови авиони треба да се модернизују на напредни стандард. После ове модернизације Војска Србије ће у свом арсеналу имати универзалне борбене летелице за реализацију најсложенијих ловачко-бомбардерских задатака.

Оставите Коментар