Регрути у руске специјалне јединице Спецназ наводно пролазе кроз стравичне тренинге и потенцијално смртоносне процесе иницијација.

Сваки руски војник је, између осталог, опремљен и са саперком, ашовом са кратком дршком који има три оштре ивице.

Помоћу њега се копају ровови и врше други одбрамбени радови на земљи, али за припаднике Спецназа чак и саперка служи за напад.

За ове специјалце сваки предмет може да буде убојито оружје. Они се и обучавају како саперку да користе као оружје било да је забаце као томахавк или у борби један на један.

Регрути ових специјалних јединица наводно пролазе кроз стравичне обуке.

Британска истраживачка агенција „Belingket“ је објавила да је један од осумњичених за случај тровања бившег руског шпијуна био један од виших официра Спецназа. Самим тим, страни медији су почели више да се занимају за ове специјалне руске јединице. Спецназ је део ГРУ – руског војно обавештајног директората и као такав важи за плодно тло за стварање шпијуна и убица, преноси Дејли мејл.

Међутим, док многе приче и легенде о тренирању Спецназа изазивају страхопоштовање, неки стручњаци са Запада тврде да су они само „силеџије“ којима недостаје иницијатива.

Једна од непотврђених прича наводи да се регрути закључавају у просторије без прозора са бесним псом, наоружани само саперком или чак и без ње, и да им тада бива речено: убиј или буди убијен.

Спецназ је скраћени назив руског израза „Spetsialnoye nazhacheniye“, што значи „специјалне намере“.

Према речима Марка Галеотија, писца књиге „Спецназ: Руске специјалне снаге“, тај израз се односи на то да се војници Спецназа шаљу у борбу против непријатеља далеко иза линије фронта.

Упркос често бруталним методама укљученим у њихову обуку, квалитет војника не може се упоређивати са британским САС или америчким Delta Force војницима.

Од процењених 17.000 војника у Спецназу, чак 30 одсто су и даље тек почетници.

Сви регрути морају да прођу изузетне тестове издржљивости, а способност избегавања бројно супериорног непријатеља је њихова кључна улога.

Бивши совјетски официр Виктор Суворов написао је у једној књизи да прве вечери сви регрути бивају претучени.

„Избаце их у блато босе и натерају да спавају у тоалетима. Туку их каишевима, папучама, па и кашичицама – свиме што је погодно за узроковање бола“, рекао је он.

Они такође науче борилачку вештину коју зову Самбо – која наликује на уличне борбе и у њој регрути уче да користе све што могу да нађу – разбијене флаше, уличне знакове…

Суворов је писао о регрутима које су нападали пси у подрумима рушевина од кућа где би зидови и подови били прекривени сировим месом и крвљу. Па су они морали да се сналазе док беже од пса кроз тај ужасни лавиринт са препрекама. Како је рекао, циљ тих вежби је да се војници навикну на крв.