Међу младим лекарима има оних којима је од живота у иностранству и вишеструко већих плата већи изазов да остану у Србији.

Имали су прилику да остану у иностранству где су се усавршавали, али су ипак одлучили да се врате у Србију. Реч је о четворици младих лекара специјалиста који раде у Клиничком центру Србије.

Кардиохирург др Немања Алексић, који се усавршавао у Аустрији, каже да су разлози за повратак у Србију индивидуални али да се он вратио превасходно због породице и пријатеља.

„Превагнула је то што су ми овде породица и пријатељи. А овде и имам сигуран посао. Нисам много ни размишљао да останем тамо, каже др Алексић.

Иначе др Алексић се налази и у тиму за трансполантацију срца КЦС.

„Трансплантација срца је нешто на шта смо ми овде јако поносни. Пре свега зато што то људима који се лече, а који су у терминалном стадијуму срчане исуфицијенције, даје неку опцију коју раније у овој земљи нису имали“, каже др Алексић.

Његов колега кардиохирург др Марко Чубрило, који се усавршавао у Немачкој, каже да се одлучио да се врати у Србију јер у својој земљи може најбоље да се функционише у овако тешком послу.

„Одлучио сам да се вратим као што је колега рекао због породице и пријатеља а мислим да се у својој земљи можете најбоље да функционишете у овако тешком послу. Пацијенти су неретко изненађени што смо тако млади, а заправо нисмо толико млади јер иза себе имамо године студирања и усавршавања. Кардиохирургија је мултидисциплинарна област у којој је ангажован цео медицински тим од сестара, техничара, преко анестезиолога, кардиолога, кардиохирурга и пацијент може одмах после интервенције да осети олакшање“, објашњава др Чубрило.

Др Милош Матковић се усавршавао у Француској и такође каже да су лакши избори у својој земљи и окружењу пријатеља и породице.

„Ово је тежак и одговоран посао, али се сви окрећемо позитивним стварима и највећа сатисфакција је када пацијент оде на ногама кући“, каже Матковић.

Анестезиолог Владимир Тутоша поручује младим колегама да треба остати, јер су услови рада по свим светским стандардима.

До 1. децембра је запослено 3.889 медицинских радника, а за четири године скоро њих 12.000. За следећу годину најављено је и повећање плата.

--