Из Приштине не престају с бруталним провокацијама! Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је јуче да цркве на Косову и Метохији нису српске, већ и српске и албанске. Али ни ту се није зауставио, већ је навео да тако, на пример, у цркви у Дечанима постоји доказ да су је градили заједно Срби и Албанци.

Дечани су иначе једна од најзначајнијих српских светиња на КиМ.

Пацоли је казао да је и његова породица била раније православне вере, указујући на то да не треба делити грађане по вери или пореклу.

Јуре Унеско

– Од проглашења независности није било кривичних дела Албанаца према Србима. То показује да се Срби и Албанци поштују. Ја живим у Чаглавици, немам никакав проблем са Србима – казао је Пацоли.

Он је најавио да ће идуће године Приштина поново поднети захтев за чланство Косова у Унеско. Пре три године захтев Албанаца за пријем у ту организацију је одбијен.
– Потребно је да будемо чланица у међународним организацијама, које су нам важне – рекао је Пацоли.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић узвраћа да је Пацоли био искрен само у једној ствари – да су његови били православци.

– Ако тврди да су цркве и албанске, па што су их онда запалили и уништили?! То је доказ шта је њихов циљ – да културно и верско наслеђе није српско и да се тиме пориче српско постојање на Косову. У једној ствари је био искрен, а то је да су његови били православци, а да су касније узели ислам. И то је истина, исламизација је уследила за време Турака. Сви су они били православци – каже за Курир Дачић.

Празне приче

Истиче да ни од захтева за чланство Косова у Унеско нема ништа:

– Може он да проба колико хоће, нема ништа од тога.

Верски аналитичар Жељко Ињац каже да је Пацолијева изјава класично политичка и да нема никакво историјско утемељење:

– Албанци измишљају. Већину цркава су изградили Немањићи, а тада Албанаца није ни било на Косову. То је само још једна потврда албанских тежњи да преузму културна добра на Космету. Њихов стари пројекат је да српске светиње преузме Албанска православна црква. Али од тога нема ништа, јер је Албанска православна црква под капом Цариградске патријаршије, коју води Грчка. До тога никад неће доћи. Прича у празно.


Бројке

1.300 светиња на Косову имају Срби
14 година прошло од паљења српских светиња на КиМ
128 српских светиња уништили и оштетили Албанци


Високи Дечани

– саградио Свети краљ Стефан Дечански између 1327. и 1335. и посветио Вазнесењу Господа Исуса Христа
– познат као највећи и најбоље очувани средњовековни српски манастир
– црква у потпуности сачувана са својим вредним фрескама из 14. века
– Унеско прогласио манастир за место светске културне баштине 2004.
– смештен у живописној долини реке Бистрице, окружен висовима Проклетија и густим кестеновим и боровим шумама


Б. Бојић – И. Кљајић

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here