Нажалост, скоро пола века од ликвидације овог дивног човека мало ко зна за његову жртву. Патријарх Викантије је био стуб јединства и одбране Српске православне цркве током њене окупације средином 20. века. Био је спреман и знао је да то неће моћи проћи некажњено и то се и обестинило његовим свирепим тровањем од стране Удбе, оних којима је дивни патријарх Викантије био највећа препрека у облику живог стуба који су једино тако могли да сруше. У време патријарха Викентија настао је велики политички притисак да се призна тзв. Македонска црква. Сваке године је блаженопочивши патријарх Викентије опомињан од стране режима да се реши питање Македонске цркве, и увек је то одлагао на интелигентан начин, речима: „Ускоро ћемо то питање решити“. И тако од 1950. … осам година.

Према историјским документима, актима, писмима из Синодске Архиве, уследио је захтев македонских свештеника за признавањем самосталности ове цркве са заседања Светог Архијерејског Сабора у мају 1958. и седнице на којој је расправљано о захтеву македонских свештеника да буду постављени као епископи. Наша Црква на челу са патријархом Викантијем је одбила све захтеве македонског свештенства због неиспуњених услова и неканонских захтева, не попуштајући ни по коју цену чак и у безизлазној ситуацији.

Хроника бележи како се Патријарх Викентије одмах након тога „изненада разболео“ (26. јун 1958) и кроз само шеснаест дана упокојио се у Господу (5. јул 1958).

Ако вас занима још оваквих прича, придружите се Принциповој затвореној групи овде, где их можете свакодневно прочитати.

1 KОМЕНТАР

  1. A zashto ovaj „pravednik“ izbran kao vladika pravoslavje,nie razmrdao mozak i mesto sprecavanje drugih naroda {Makedonija,C.Gora,Ukraina…}da imaju slobodni svoju crkvu,a ne da bidu pod jarema drugih „bratskih-sestrinskih“ crkve,NIE trazio reforme u zakone pravoslavne crkve,zakone koi su napisani u rim i sluze za nejedinstvo i raskol u PC.Zashto ko ne moze svaki narod da ima svoju crkvu,zashto nashi „umni-pametni“ crkovni vodje,ne se slozu da PC nema ime,ko Srpask,Makedonska,Ruska….nego da bude bratska ko shto tocine muslimanj,katolici…I zove se PC u Srbuju,PC u Rusiju,Makedoniju…kako shto e Islamska verska zaednica u Srbiju i svuda,ZASHTO PAMETNJAKOVICI u PC.?

Leave a Reply