Пуковник Вељко Лека, пилот хеликоптерске ескадриле ЈСО био је један од најспособнијих пилота хеликоптера икада на овим просторима. Он је током рата деведесетих година извео невероватних 6.635 борбених летова, од чега 537 на Косову и Метохији током борби против терористичке „ОВК“ и напада НАТО на Србију. Током операције „Коридор“ 1992. године доносио је боце с кисеоником, самоиницијативно је прелетао преко непријатељских положаја, како би довезао рањенике до прихватилишта. Увек је ризиковао сопствени живот како би спасао цивиле и рањенике. Са својим хеликоптером постигао је својеврстан рекорд.Спасао је шест стотина рањеника са „коридора“. Многи могу само њему да захвале, што су остали живи. У току дана знао је по три пута да тешко рањене борце вози за Београд. Три пута кроз тај уски коридор, испод далековода, јер се није смео подићи, гађале би га непријатељске снаге.

Храбри пилот је током борби чак три пута обаран, а једном је завршио у хрватском заробљеништву. После 72 дана, током којих је мучен, размењен је и убрзо се поново нашао за командама хеликоптера.

У романима Милорада Улемека Легије спомиње се под псеудонимом Ћале.

Пилот-херој Вељко Лека преминуо је 24. јануара 2001. године, после краће и тешке болести.

Част је била бити у истом строју са оваквим херојем. Слава му и хвала за све што је учинио за српски народ.

На слици: Командант ПЈП МУП-а РСК издаје борбени задатак пилоту, тадашњем мајoру, Вељку Леки на ИКМ 1. КК ВРС на Дугој Њиви код Модриче, месец јун, ратне 1992. године.

Последњи поздрав хероју од команданта ЈСО