Дужина јужног крака Коридора 10 је 74 километра, све деонице осим кроз Грделичку клисуру су отворене за саобраћај. Најзахтевнији за изградњу је управо тај део ауто-пута који се градио шест година. Градњу је пратило доста проблема, једна од највећих је урушавање брда.

Грделичка клисура спаја лесковачку и врањску котлину, Јабланички и Пчињски округ. Кроз њу протиче Јужна Морава чији слив је подручје у Србији са најизраженијом ерозијом. Зато је изградња ауто-пута у том делу земље често означавана као сложена, тешка, захтевна.

  • Велики изазов са техничке и грађевинске струке. Боримо се са природом, неке ствари не могу да се предвиде – рекао је извођач радова Данијел Маљеновић.

Радови су почели октобра 2013. године, деоница од 26,3 километра подељена је на шест делова. Више страних и домаћих грађевинских компанија учествовало је у изградњи и опремању.

  • Буквално за два минута пролази се оно што је најтеже, оно што највише кошта. То морамо да завршимо, морамо да урадимо, немамо простора да не завршимо, тако ће бити – истакао је 2016. године Дмитар Ђуровић, тадашњи директор „Коридора Србије“.

Пре пет и по година почела је изградња најдужег путног тунела у земљи, Манајле код Владичиног Хана. Има две цеви, 13 оперативних система, у опремање је уложено 13 милиона евра.

  • У склопу целокупне опреме која ће бити задужена за безбедност путника у тунелима, налазе се и рампе које ће реаговати да, на пример, у случају пожара у тунелу, аутоматски се спусте и онемогуће другим возилима да уђу у тунел – објаснио је Александар Сенић, директор Сектора за изградњу „Коридора Србије“.

  • Свако возило које иде малом брзином представља потенцијални ризик за безбедност саобраћаја. У случају да се појави такав инцидент, преко одговарајуће светлосне сигнализације обавестиће се возач да треба да убрза и помоћу одговарајућег разгласа обавестиће се да мора да убрза – навео је Марко Милошевић из Оперативног центра „Коридора Србије“.

https://youtu.be/TdPku_BUcow

Заштитни знак деонице, један од најатрактивнијих грађевинских објеката је мост Врла код Владичиног Хана. Најдужи и највиши на јужном краку Коридора 10, привлачио је пажњу и док се градио. Када се возите, немате утисак да сте на стубовима и до 62 метра висине.

Комплетна деоница ауто-пута кроз Грделичку клисуру завршена је. Ту су две петље, два савремено опремљена тунела, 33 моста, вијадукт, галерије, заштитни бедеми. У наредних неколико месеци, радиће се санација пет косина и клизишта.

Радови неће утицати на безбедност саобраћаја, кажу у предузећу „Коридори Србије“. Радиће се на око 150 метара од трасе, у брду, изнад ауто-пута.

Оставите Коментар