Организација која се потписала као „Душан силни“ послала је 31. маја на званичну мејл адресу предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, кабинета премијера Душка Марковића, као и дијела медија у Црној Гори и Србији: портал Вијести, портал Аналитика, дневни лист Дан, портал ИН4С, портал Борба, дневни лист Блиц, дневни лист Информер, дневни лист Ало, као и портал Балканинфо, видео клип узнемиравајућег садржаја.

На видео клипу се виде три маскиране особе иза којих стоји снајперска пушка, а испред порука:

„Ми смо борци против неправде, заклети српски војници. Истребитељи лажи и издајника. Ми смо „Душан Силни“. Наш циљ је слобода. Злотвори нас пљачкају, хапсе, прогоне, узимају нам хљеб…

Зликовци малтретирају наше породице. Суде нашим вођама. Убијају нас. Зато је наша мисија праведна и света. „Душан Силни“ ће одбранити свој народ и светиње.

„Зло чинити, од зла се бранећи, ту злочинства нема никаквог“ – П.П. Његош.

Тирани, стижемо“.

порука припадника организације која се представља као „Душан Силни“

Портал ИН4С се тим поводом обратио за коментар свим предсједницима парламентарних странака у Црној Гори.

С обзиром на такав садржај видео клипа, а свјесни тренутка у којем живимо и дубоке подијељености у Црној Гори, молимо вас за коментар истог. Вјерујемо да управо адресе којима се обраћамо носе највећу одговорност за очување мира, али и отклањања атмосфере у којој ова и сличне поруке не би нашле плодно тло у Црној Гори, наводи се у питању нашег портала.

Међутим, до објаве овог текста стигао је одговор само од Демократског фронта.

Из најјачег опозиционог савеза наводе да ДФ, од свог оснивања, упорно указује на потребу српског-црногорског помирења и на неопходност најширег консензуса о минумуму државних и националних интереса, по принципу – ”сва права свима”.

ДФ упорно упозорава домаћу и међународну јавност да је идеја браће Ђукановић да злоупотребом полиције, тужиластва, судова и насиљем пороби српски народ у Црној Гори опасна и да директно води у етничке сукобе и хаос. Браћа Ђукановић не желе да схвате да у Црној Гори живи и не мали број слободних и часних људи који неће мирно посматрати дискриминацију, понижавање и прогон. Покушај браће Ђукановић да насиљем ријеше српско питање у Црној Гори је напад не само на српски народ, већ и напад на државу Црну Гору и све оне Црногорце који баштине традицију Петровића и нијесу антисрби, наводи се у саопштењу.

Болна искуства, додали су из ДФ-а, из наше скорије прошлости, када су етнички мотивисани конфликти довели до рата и страдања невиних људи, треба да буду упозорење свима да се рјешења морају тражити у политичком дијалогу и поштовању свих народа и политичких субјеката.

У супротном, нико не може контролисати ситуацију и све може да доведе до хаоса који би изазвао пожар са несагледивим последицама. Комплетна одговорност за будућност Црне Горе лежи на кључним доносиоцима одлука – браћи Ђукановић. Сви који одговорно политички и људски промишљају, могли су очекивати овакву реакцију, као са видео прилога, а која није страна овим просторима. Нико нема право да данас глуми изненађење, послије онолико опомена од стране српских и других опозиционих политичара из Црне Горе, који су добронамјерно упозоравали власт да су прешли сваку разумну границу у насиљу и државном терору, стоји у саопштењу ДФ-а.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар