Излазак из стана само уз радни налог. Допремање намирница, без могућности наручивања непотребних ствари. Друга опција – дозвољен одлазак до најближе продавнице и назад
Полицијски час од 24 сата, уколико би био донет на територији наше земље, ступио би на снагу већ до краја ове недеље и то би подразумевало да нико не би могао да излази напоље, осим оних с радним налозима.

Председник Александар Вучић у недељу вече је најавио могућност увођења полицијског часа од 24 сата ако грађани не престану да без потребе излазе из кућа.

Још се чека процена епидемиолога о стању у земљи и расту броја оболелих како би могло да се одлучи да ли ће се увести ова ригорозна мера забране кретања током целог дана. Уколико буде потребно, то ће бити спроведено наредних дана, највероватније до краја недеље. У пракси, то би значило да грађани не би уопште могли да напуштају своје домове.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић наводи да ће одлука о евентуалном увођењу забране кретања од 24 сата зависити само од понашања Београђана.

То би подразумевало да напоље смеју само људи с радним налогом, док би остали живели у режиму у коме су сада старији од 65 година. Не би постојала могућност одласка у продавницу, већ би војска, полиција и волонтери доносили лекове и основне неопходне намирнице грађанима, без икакве могућности да наручују ствари које им нису потребне.

  • Ако се буду поштовале мере Владе, неће бити потребе за тим. Претходни викенд је показао да има људи који не разумеју у каквој смо опасности. Било је ситуација да неки млади, бахати и пијани по парковима нападају комуналне милиционере, који их моле да се склоне. Само од нас зависи хоће ли ова мера бити донета или не – каже Весић
  • Још нико не зна да ли ће бити уведена потпуна забрана кретања, што подразумева да Град Београд логистички организује доставу намирница по становима и кућама, или ће бити дозвољен одлазак до најближе продавнице и назад. Свакако, све комуналне службе Града нормално ће радити – рекао је он.

Подсетимо, у Републици Србији су до 15 часова 28. марта 2020. године регистрована укупно 785 потврђен случај ЦОВИД 19.

Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним ЦОВИД-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка. Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу.

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Оставите Коментар