Варшава је разматрала опцију поделе Украјине у почетној фази руске војне операције, изјавио је бивши министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски.

„Мислим да је постојао тренутак колебања у првих десет дана рата када нисмо знали како ће се ствари развијати и да ли ће, можда, Украјина пропасти“, рекао је он за пољску радио-станицу на питање да ли је мисли да је влада странке „Право и правда“ у неком моменту мислила о подели.

Сикорски је додао да је ситуација могла да се развије у различитим правцима да није било украјинског председника Владимира Зеленског и помоћи западних држава.

Ову изјаву пољског дипломате прокоментарисао је премијер Пољске Матеуш Моравјецки који је рекао да се она ни по чему не разликује од руске пропаганде и да би бивши министар требало да одмери речи.

Такође је додао да очекује да ће Сикорски повући те ужасне тврдње.

Подсетимо, новембра прошле године директор руске Спољно-обавештајне службе Сергеј Наришкин је изјавио да агенција поседује информације о томе да се Пољска спрема за анексику територија на западу Украјине – Лавовској, Ивано-Франковској области и вец́ег дела Тернопољске области.

Оставите Коментар