Највећи брод икада саграђен у зрењанинском бродоградилишту, танкер дужине 135 метара, поринут је са навоза предузећа Begej shipyard group у Перлезу.

  • Ово је прво пловило овакве врсте направљено на свету. Дугачак је 135 метара, широк 11,60 м. У прошлости су овакви танкери тежили прео 1000 тона, док је овај тежак „само“ 855 тона. Капацитет танкера је 4300 метара кубних. Погоњен је само електромоторима чиме се уклапа у праћење светксих трендова екологије – каже Марко Пражић директор Rubicon shiping company власника бродоградилишта у Зрењанину и код Перлеза.

Радови на овом броду трајали су 10 месеци, радило је 160 радника. У бродоградилишту узводно од Зрењанина произведена су два главна дела брода, који су потом састављени у погону у Перлезу. Наручилац брода је компанија Shell која ће га користит за превоз специјалних течности. Рута овог танкера вредног 2 милиона и 200 хиљада евра сада води преко Тисе, Дунава, канала Рајна Мајна до Ротердама где ће бити извршени завршни радови. Брод ће носити име Хелсинки.

Оставите Коментар