Наше – Људи су узели себи за право да одбране оно што им је исконско, а то је вера, каже Никшићанин Миле Цицмил, који већ месецима у Црној Гори протестује због спорног Закона о слободи вероисповести

Ово што се данас дешава у Црној Гори јесте духовни устанак народа. Из литије у литију све лакше ходамо и све нам је боље, а наше молитве се умножавају!

MILE CICMIL, POTOMAK CRNOGORSKIH JUNAKA IZ 1912: Ovaj narod više neće da se plaši, vlast to mora da zna

Овај народ је дуго времена обезглављен што се световне власти тиче, а сада је узео себи за право да одбрани оно што је исконско, а то је наша вера! И због тога нас је толико на улици.

Овако је јуче за Kурир, који сат пре редовне недељне литије, пре него што ће се град слити на улице, причао Никшићанин Миле Цицмил, једно од лица са литија у овом граду, које улазе већ у трећи месец. У последња два месеца Цицмил је, каже, препешачио више од 100 километара и није му жао, нити мисли да одустане. На прву литију изашао је дан по изласку из болнице, где је био због сломљене руке.

Издаја и понижење

  • Поносно кажем да сам потомак јунака који су црногорску заставу победе истакли 1912. на Пећкој патријаршији. Поносан сам данас на моје претке, као што се надам да се они сада не би стидели мене и онога што радим. Људи који су сада у литијама свесни су да признање Kосова од стране Црне Горе није издаја Србије, него, пре свега, издаја Црне Горе. Kосово ништа више није српско него што је црногорско – каже Цицмил.

Литије се неће прекинути

Он каже да је сва љубав Црне Горе данас управо у литијама, да народ добија додатну снагу управо зато што их систем игнорише, понижава бројчано и интелектуално. – Сви су говорили нема вере у Црној Гори, народ се отуђио од цркве, а данас су хиљаде људи у цркви. Нико није веровао, а десило се. Доношење овог срамног закона пандан је Петровданској скупштини у Подгорици 1941. године, која је узроковала устанак целог народа. То је урађено под окриљем окупатора, последице су биле погубне. Последице литија сада су вишеструко корисне за сав верујући и сав народ Црне Горе, и по браћу мухамеданце и римокатолике – каже Цицмил.

Он, додаје, не може ни да замисли да свештеник неке друге цркве служи под Острогом. – Сила божја неће дозволити да се свете мошти оскрнаве, као што није дозволила ни сто пута досад, а примери из историје су познати. Ова влада мора да схвати да се црква, и после свих неправди, и данас моли за њу, пре свега да доноси разборите и праведне одлуке. Власт има частан излаз, а то је да дозволи Уставном суду да без притисака донесе праведну одлуку, јер је овај закон неуставан – каже Цицмил.

Ако тако не буде, сигуран је наш саговорник, народ ће остати у вери, литије се неће прекинути, а народа ће само бити још више. – Народ се није уморио, наша вера је сваког дана све јача. И још нешто је важно – народ данас иде линијом мањег страха. Много је већи страх од Господа него од власти, која је пролазна, то би требало имати у виду – каже он.

А кад би имао прилику да сретне председника Црне Горе, само би му, додаје, рекао две-три речи – да се уразуми!

Оставите Коментар