У Санкт Петербургу потписан је протокол о сарадњи Београда и тог руског града, током посете делегције престонице Србије, коју предводи заменик градоначелника Горан Весић.

Споразум су потписали Весић и председник Спољно-политичког комитета за међународну сарадњу Санкт Петербурга Јевгениј Григорјев.

Весић је истакао да је данас посебан дан за Београд, али и за Санкт Петербург, јер су у питању, како је рекао, два града хероја која су започела званичну сарадњу.

Он је рекао да је протоколом дефинисана будућа сарадња, уз договор о сарадњи у многим областима попут културе, туризма, екологије, комуналних послова, привреде…, саопштила је Градска управа.

Према Весићевим речима, Београд и Санкт Петербург ће ове године потписати и споразум о братимљењу, а постигнут је и договор о одржавању манифестација „Дани Санкт Петербурга у Београду“, као и „Дани Београда у Санкт Петербургу”.

Додао је да је договорена и презентација београдских пројеката за тамошње привреднике, што је планирано за ову годину.

Пренео је да су градоначелник Београда Зоран Радојичић и он добили позив да присуствују прослави 75. годишњице победе над фашизмом, чему ће, каже, са задовољством присуствовати.

Додао је да се са представницима Санкт Петербурга разговарало и о различитим искуствима везаним за борбу против поплава и смањење загађења, као и сарадњи у области образовања.

  • Верујем да је данас окренута нова страница сарадње измеду два града. С поносом могу да кажем да су два блиска града, која неформално сарађују деценијама, коначно успоставила сарадњу каква се очекује – рекао је Весић.

Са Весићем у дводневној, званичној посети Санкт Петербургу, бораве и помоћник градоначелника Андреја Младеновиц и начелница Градске управе Сандра Пантелић.

Оставите Коментар