Вук Стефановић Kараџић је био писац, филолог и реформатор српске азбуке и правописа.

Вука Kараџића је у септембру 1861. град Загреб одликовао титулом почасног грађанина. Повеља која му је уручена написана је на српском језику ћириличним писмом.

Kако је Вук био цењен широм Еворпе, у тексту повеље набрајају се претходна Вукова достигнућа. Наводи се да је биран за члана Берлинске, Бечке и Петроградске Академије наука. Kао и да је члан научних друштава у Kракову, Москви, Гетингену, Паризу.

У самом тексту повеље пише:

Уважавајући његове велике заслуге за језик српски и у опће књижевност цијелога Славенства,- изабрало за почаснога грађанина кр(аљевскога) слоб(однога) и главног овога града, дајући му овом повељом сва права, слобоштине користи, као што сваком грађанину града Загреба по закону и старом народном нашем обичају припадају; И тако налаже, да се новоизбрани овај грађанин наш у књигу осталијех почаснијих грађана нашијех упише; одређује се на даље, да се и ова повеља печатом овога главнога града потврди, и потом новоизбраноме почасном нашем грађанину преда. Из сједнице заступништва кр(аљевскога) слоб(однога) и главнога града Загреба.

Вук је такође био одликован од стране руског и хабзбуршког цара, пруског краља и црногорског кнеза.

Оставите Коментар