Дипломатски представници Кине почели су да заузимају агресивнији став према критичарима Пекинга на међународној сцени, због чега их кинески, али и западни медији, учестало називају „вуковима ратницима“.

Најављујући нови тренд у кинеској спољној политици, министар спољних послова Ванг Ји је изјавио да ће његова земља убудуће одговарати на „намерне увреде“ које буду долазиле из других земаља.

За разлику од ранијих кинеских дипломата, које су деценијама карактерисали неупечатљиви наступи и опширна излагања, данашњи дипломатски представници Пекинга не устручавају се да на „твитеру“ и другим друштвеним мрежама на директан начин одговоре на било какве критике на рачун Пекинга или Комунистичке партије Кине.

Занимљиво је да израз „вук ратник“ потиче од назива серијала кинеских акционих филмова са патриотском тематиком, који су били велики биоскопски хитови у Кини.

Радња једног од филмова прати одред Кинеске народне армије послат у једну афричку земљу да спаси кинеске цивиле, а слоган тог остварења гласи: „Платиће свако ко увреди Кину, макар се налазио и хиљаду миља далеко“.

Како наводи Си-Ен-Ен, до првих поређења између иступа кинеских дипломата и овог филмског серијала дошло је у јулу 2019. године, када је Жао Лиђијан, тадашњи саветник амбасаде Кине у Пакистану, на „твитеру“ жестоко одговорио на критике из Вашингтона.

У неколико објава на тој друштвеној мрежи, кинески дипломата је рекао да Сједињене Америчке Државе немају право да критикују Кину због кршења људских права када оне саме имају проблем са расизмом, социјалном неједнакошћу и насиљем уз употребу ватреног оружја.

Жао је написао и да у Вашингтону постоје делови града у које белци не смеју да кроче, што је изазвало жестоку реакцију америчке саветнице за националну безбеднос Сјузан Рајс, која је Жаоа назвала расистом.

Међутим, Жао је од тада само напредовао у каријери, па је данас један од три истакнута портпарола кинеског министарства спољних послова.

Оставите Коментар