Лидер мале руске опозиције и најжешћи критичар политике председника Владимира Путина Алексеј Наваљни осуђен је јуче у суду у Москви на три и по године затвора након што је проглашен кривим за кршење условне казне.

Овим је заправо условна казна, на коју је осуђен још 2014. године, преиначена у казну затвора. Суд је овим уважио захтев тужилаштва. Наваљни је, иначе, ухапшен јер је избегавао обавезу да се, у време трајања условне казне, јавља надлежним органима.

Наваљни и његов брат Олег били су оптужени да су преваром компаније „Ив Роше“ стекли око 30 милиона рубаља. Алексеј је 2014. био условно осуђен на 3,5 године, а његов брат је отишао у затвор и већ је одслужио ту казну.

Наваљни је морао да се јавља надлежним органима најмање два пута месечно. Представник Федералне службе за извршење казни рекао је, пред судом, да је Наваљни око 60 пута нарушио своје обавезе јављања. Њему се као велики грех приписује чињеница да је, током условне казне, организовао немире.

По изласку из болнице „Шарите“, у Берлину, где је био на лечењу због наводног троваља новичоком, он је остао на рехабилитацији у Немачкој. И тада је био у обавези да се јавља, али то није чинио, многи кажу зато што је користио време за прављење филма против Путина. Због те „заборавности“, или веровања да му је довољна заштита западних земаља, није поштовао законску процедуру и чим је стигао у Москву на аеродром „Шереметјево“, он је ухапшен.

Наваљни је пред судом казао да је Европски суд за људска права већ саопштио своју пресуду по којој је он у случају компаније „Ив Роше“ невин и да је то био монтирани процес.

  • Био сам годину дана у кућном притвору. Упркос свему томе и даље желе да ме стрпају у затвор – рекао је Наваљни и захтевао да га пусте на слободу.

Јуче је у московски суд дошло око 20 дипломата из западних земаља. У судници је била и супруга Наваљног Јулија. Осим домаћих новинара суђење је пратио и већи број западних дописника. Коментаришући ситуацију око Наваљног, председник Думе Вјачеслав Володин казао је да је доказ да је Наваљни сарадник западних служби и то што је на суђење дошла група за подршку, састављена од страних дипломата. Володин сматра да су власти Немачке направиле штету Наваљном што га раније нису вратиле у Русију, јер тада не би имао проблема са домаћим законом.

Новинари су питали портпарола Кремља Дмитрија Пескова да ли председник Владимир Путин прати суђење Наваљном. Он је одговорио да Путин не прати ток тог судског процеса.

МЕШАЊЕ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ

  • Присуство страних дипломата на суђењу Алексеју Наваљном је мешање у унутрашње ствари Русије – рекла је Марија Захарова, представница Министарства спољних послова Русије. – По правилу, дипломате долазе кад се суди њиховим грађанима, а чак и ако Наваљног сматрају „својим“, он је грађанин Русије, зато је то мешање у унутрашње ствари суверене државе.

Она је додала да „Запад колективно покушава противзаконито да прави притисак на Русију“.

ЛАВРОВ: ИЗРЕЖИРАНО ТРОВАЊЕ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да Русија има све основе да сматра да је „тровање“ Алексеја Наваљног и све са тим у вези било изрежирано. Никакве реалне чињенице на којима су прављене оптужбе на рачун руских власти нису представљене. – Ако оптужују, нека докажу кривицу. Ако говоре „нећемо вам ништа рећи, јер је то тајна“, ми имамо разлог да сматрамо да је то све инсценирано – казао је Лавлов.

Б. Влаховић – дописник Novosti.rs из Москве

Оставите Коментар