Влада Доналда Трампа прешла је Рубикон: не само да је најавила да ће у гашење економских последица пандемије коронавируса убацити шест гигантских трилиона долара, него саопштила да ће ради тога штампати онолико долара колико буде потребно.

Без икаквих ограничења!

Доларе ће штампа амерички Систем федералних резерви (централна банка САД). То су амерички економисти у жаргону звали „базуком Федералних резерви“.

Том базуком се 2008-ме послужила администрација Барака Обаме. Међутим, сада неки на Западу већ тврде да су Федералне резерве „детонирале атомску бомбу“.

А неки – имајући у виду и Трампову најаву да ће од 12. априла почети да укида антиепидемијска ограничења за приватни бизнис – да амерички лидер води земљу у пропаст.

Италија је по жртвама од короне претекла Кину, а Сједињене Државе би за који дан по броју заражених могле претећи Италију

Протестантски проповедници и неки амерички лекари упозоравају да је земља „пред катастрофом“.

Трампови политички противници отворено тврде да је он „сишао с ума“. А он, међутим, нема куд јер се све догађа у изборној години.

Аналитичари Goldman Sachs тврде да ће САД у другом кварталу имати пад производње од најмање 15 одсто, а пад у време Велике депресије био 14 одсто.

Трамп зато најављује поновно покретање производње од католичког/протестантског Ускрса. Он Американцима већ говори: не смемо затворити САД, лек не сме бити страшнији од болести.

Он се засад не обазире на упозорења да то може дати вирусу прилику за „други круг“, а да тада ни у богатим САД не само да нећ бити довнољно лекара и болничких кревета него „ни носила“.

Трампу је потребан економски раст бар у трећем кварталу да био поново изабран за шефа државе.

Обећани трилиони долара породицама и бизнису дали су ефекат који је трамп очекивао. Анкета Gallup је показала да је сада – по први пут откад је у Белој кући – више оних који га подржавају него оних других.

„Трилиони у најави“ и обећање да ће покретање заустављених фабрика већ су довели до раста акција на америчким берзама (8-11 одсто).

Америчком лидеру ипак је рано за радовање.

Покаже ли се да је земљу прерано извео из карантина, то јест – ако се епидемија разбукта, од његовог другог председничког мандата неће бити ништа.

Оставите Коментар