Ових дана јавност у Србији бурно је реаговала поводом одржавања параде ЛГБТ лица, на којој су неки од учесника вулгарним симулацијама изазвали велики револт грађана. Јавност је посебно била резигнирана појавом једне од организатора овогодишњег ,,прајда“, транссексуалне особе која је носила српску народну ношњу.

Друштвене мреже су ,,гореле“, а већина је захтевала од државе да у будуће забрани активности које имају за циљ исмевање националних симбола и традиционалних вредности.

Портал ,,Говори Србија“ подсећа на чувену анегдоту о сусрету бившег председника СРЈ Слободана Милошевића и припадника ЛГБТ популације крајем деведесетих година.

Наиме, једном приликом код Милошевића су стигли припадници ЛГБТ организације који су се представили као синдикалци. Када их је председник примио они су открили да нису део било каквог синдиката радника, већ удружење људи са различитом сексуалном оријентацијом.

Како се тада говорило у круговима блиским Милошевићу, он се неколико минута грохотом смејао, а потом их је питао шта желе од њега и због чега су дошли.

Они су му одговорили да сматрају да су дискриминисани и да траже већа права, одржавање параде и побољшање њиховог положаја.

Слободан Милошевић је рекао да су у СРЈ сви грађани једнаки и да сматра да њихова права нису угрожена. Потом је устао од стола и напустио просторију.

Две деценије касније организације овог карактера одржавају редовне манифестације, делују као лоби група у оквиру државног система и имају велики утицај на медије и друштвени живот. Недавно су отворено затражили легализацију истополних бракова, а очито је да параде које организују, некада и више пута током године, користе за различите провокације.

Тако су пре неколико година организовали изложбу која исмева Исуса Христа, због чега их је обезбеђивало више од 3.000 припадника полиције. Готово редовно истичу пароле против великодостојника Српске православне цркве, а ове године се на удару нашла и српска народна ношња.

Шта следеће остаје да видимо?!