Главни и одговорни уредник косовског листа „Инсајдери“ Вехби Кајтази оцењује да је косовски председник Хашим Тачи „објавио рат“ премијеру Рамушу Харадинају и да је Харадинајева позиција сада изузетно уздрмана.

Тако је Кајтази коментарисао изјаве Тачија, који је у понедељак запретио Харадинају губитком позиције премијера, преноси Коссев.

– Тачи је данас објавио рат Харадинају и од данас је позиција премијера Харадинаја изузетно уздрмана, и не искључује се могућност да ће у току неколико месеци, уколико се њихови односи не буду опустили, Тачи послати земљу на ванредне изборе, и где можемо да одемо у једну политичку кризу која отвара пут ванредним изборима – рекао је Кајтази.

– Тачи свакога за кога сматра да му представља ризик по власт и идеје, проглашава непријатељем, објављује му рат док га у потпуности не сруши, а да би то постигао, он користи све механизме које контролише, обухватајући полицију, тужилаштво, Обавештајну Агенцију Косова (ОАК), све то да би отклонио једну препреку  његовим циљевима и идејама – рекао је Кајтази у Прес синг-у.

Он је напоменуо да има разлике у случају сукоба са Харадинајем, пошто је овај последњи, како каже, „тврђа кост за ратовање и за жвакање“ него што би то Тачи хтео.

– У овом случају, између два лидера имамо суочавање титана, где један има већу политичку моћ, а други већу моћ харизме, а то је Харадинај – закључио је Кајтази.

Тачи је у понедељак поручио Харадинају, поводом његових изјава о дијалогу с Београдом, да „озбиљан човек не говори сваког дана о ратовима и трагедијама“.

Осврнувши се на Харадинајеву изјаву да је идеја о размени територије Косова и Србије „мртва“, Тачи је рекао да је од њега очекивао много рационалнији и одговорнији приступ.

Тачи је рекао да Харадинајева изјава „показује да је или духовит или да чува своју столицу“, те истакао да је од премијера очекивао да буде рационалнији и одговорнији када даје изјаве у вези са дијалогом.

--