Према писању „Дејли мејла“ прва особа код које је утврђена зараза ковидом 19, на основу увида у поверљива документа до којих су медији дошли, била је 57-годишња Веи Гуишиан, продавачица свежих шкампа на пијаци Хуанан у Вухану у Кини. Она је вероватно извор пандемије коронавирусом, закључује британски лист.

Кинески медији наводе да је Веи живела у изнајмљеном стану који је од пијаце био удаљен мање од 500 метара, а температуру је добила 11. децембра прошле године. Мислећи да је сезонски грип Веи је по савету лекара отишла у оближњу малу клинику пуну пацијената.

Инекције које је примила нису јој помогле.

Кинески лист није открио идентитет продавачице, међутим „Ворлд Стрит Џорнал“ је објавио о коме је реч.

Веи, за коју се верује да је преболела ковид 19, болест коју проузрокује коронавирус САРС-КоВ-2, описујући симптоме које је имала каже да је била уморна, али не као претходних година.

  • Сваке године оболим од грипа, тако да сам помислила да је поново грип – рекла је Веи за шангајски лист.

Кинески центар за превенцију и контролу болести саопштио је у јануару да су људи са коронавирусом заражени дивљим животињама које се на пијаци Хуанан продају као храна.

Веи је изјавила да је радила на пијаци и у време док је била болесна. Она је тек касније отишла у болницу у Вухану на преглед код другог лекара.

  • Лекар у 11. болници није могао да схвати шта је у питању и дао ми је лекове – рекла је Веи и додала да је није било боље од тих лекова.

Вратила се у клинику у којој је првобитно прегледана да би добила јачу дозу ињекција.

  • Осећала сам се још горе, малаксало, без снаге – рекла је.

Веи је 16. децембра отишла у једну од највећих болница у Вухану да би утврдила узрок болести. Лекар у болници јој је рекао да је болест од које болује „немилосрдна“ и да су примили више пацијената, који су били на пијаци Хуанан, са сличним симптомима.

  • Много људи је тада било у болници – рекао је Веи.

Према изјави Савета за јавно здравље Града Вухана, објављеној 31. децембра прошле године, Веи је један од првих 27 пацијената којима је дијагностикована ковид-19. Међу тих 27 пацијената, 24 су били повезани са пијацом на којој се продају домаће и дивље животиње. У изјави је речено да нису пронађени докази да се ковид 19 преноси са човека на човека.

Упркос овим чињеницама, идентитет прве особе заражене ковидом19, „нултог пацијента“ још увек није познат.

Иако је Веи прва особа на пијаци у Хуанану код које је утврђена зараза коронавирусом, као први пацијент наводи се 70-годишњи пензионер прикован за кревет. Овај човек је симптоме осетио првог децембра, а претходно није био у контакту са пијацом одакле је почео да се шири смртоносни вирус.

Један други кинески лист, међутим, пише да поверљиве информације владе показују да је 17. новембра идентификована прва особа којој је дијагностикован ковид 19. Седам недеља након тога су кинески званичници објавили да су открили нови вирус. Карантин су увели у одређеним градовима тек два месеца након што је препознат први пацијент. Необјављени подаци показују да су кинески званичници пре 31. децембра идентификовали најмање 266 особа које су се заразиле коронавирусом. У то време су локалне власти у Вухану казниле групу лекара која је хтела да упозори на болест која подсећа на САРС, односно на тешки акутни респираторни синдром.

Кинески званичници су изјавили да се први пацијент који је заражен коронавирусом појавио седмог децембра.

Оставите Коментар