Остаци откривени на месту где је женама приступ забрањен пренети су ту из гробнице у којој су првобитно почивали и верује се да су припадали важној личности.

Амерички археолози су недалеко од микенске палате на пелопонезу открили две краљевске гробнице старе више од 3.500 година. Још већа мистерија јесу женске кости откривене на Светој Гори, на територији манастира Пантократор.

Америчка антрополошкиња Лора Вин Антикас је позвана да испита кости пронађене испод капеле Светог Атанасија на Светој Гори, која је у саставу манастира Пантократор. Она сматра да је реч о остацима женске особе.

После вишемесечног испитивања узрока, закључила је да су кости по величини и облику женске, да су сахрањене ту други пут, што значи да су пренете и то пажљиво, с првобитног места сахране.

Откриће на Пелопонезу где су археолози радили од 2015. године, према саопштењу грчког министарства културе, од посебне је важности јер осветљава рану фазу микенске цивилизације која је постојала између 1650. и 1100. године пре нове ере и која се везује за многе митове и легенде античке Грчке попут оне о тројанском рату.

Kраљевске гробнице се налазе недалеко од Несторовог дворца и познате гробнице „Ратника освајача“. У њима су пронађени златни печатни прстен и златни амулет египатске богиње.

Kуполе у близини палате из бронзаног доба у Пилосу срушиле су се током античког периода. Kамење величине лубенице напунило је гронице земљом. Чињеница да је реч о гомили 40. 000 комада је, по мишљену археолога, оно што је спречило пљачкаше током векова да уђу и опустоше их.

Амерички археолози су констатовали да кости које су откривене у гробницама, као и начин резања камења, указују на чињеницу да је реч о масовној сахрани припадника важних породица тог периода.

Експерти сматрају да је без сумње реч о људима који су припадали или су били под јаким утицајем микенске културе, с обзиром на то да је у гробницама нађено и мноштво најквалитетнијих критских производа којима су у то време трговали.

Реч је о две гробнице величине 12 и 8.5 метара, које припадају врсти гробница масивне конструкције с куполама чија је висина могла да буде и до 15 метара. Ово налазиште је откривено на њиви засејаној маслинама на чијем је најзабаченијем делу примећена огромна количина камена, што је побудило на то да почну с ископавањем управо на том месту, недалеко од Несторовог дворца.

Постоји и легенда која каже да је царица Милица хтела да крочи на Атос те да је, када јој је речено да је женама забрањен приступ, рекла: „Ја нисам жена већ српска царица“.

Оставите Коментар