НАРОДНА милиција ЛНР недавно је на Попасњанском правцу открила масовну гробницу цивила.

Тела су пронађена у зони Попасњанске железничке пруге. Непријатељска војска која је одступала извлачила је људе из подрума и користила их као живи штит, каже Леонид Пасечник, лидер ЛНР.

Упитан како су ти људи страдали и да ли су претходно били мучени, у ексклузивном разговору за Спутњик лидер Луганске Народне Републике Леонид Пасечник каже да је непријатељска војска стрељала оне који су се супроставили или покушали да побегну.

-Неки су успели да преживе. У овом моменту не можемо извршити евакуацију тела због масовног гранатирања оружаних формација Украјине.

*Kако протичу операције по питању ослобођења окупираних територија Луганске области, нарочито операције око кључног упоришта Оружаних Снага Украјине на територији ЛНР – Северодоњецка?

У овом тренутку снаге Народне милиције ЛНР воде ослободилачку битку за Попасну. За осам година рата на Донбасу, непријатељ се веома добро утврдио у том насељеном месту. Притом јединице украјинских националиста као и раније остају блокиране у Рубежном, Северодоњецку и Лисичанску. Из тих градова украјински војници не пуштају мирне становнике, претварајући њихове куће у места из којих се пуца. А људе користе као живи штит, као прави терористи.Истовремено приликом повлачења, свесни скорог пораза, они остављају иза себе технику, наоружање, непријатељ и даље не одустаје од покушаја да нанесе што већу штету људима, цивилној инфраструктури. Националисти свакодневно гранатирају рејоне уз линију фронта на подручју Републике. За непуних месеца дана број разрушених и оштећених стамбених објеката, порастао је на стотине. Рањено је на десетине мирних грађана, међу њима и деца, а има и погинулих.Међутим, ми знамо да ће веома брзо криминални режим у Kијеву добити заслужену казна и да ће морати одговарати за све своје злочине!

*Шта све проналазите на дојучерашњим упориштима украјинске војске, а што указује на њихову везу са НАТО?

Подаци које је у више наврата износила наша армија, а касније и Министарство одбране Руске Федерације, потврђују да је Kијев планирао да у марту 2022. године покрене свеобухватну офанзиву на Донбас. Наравно, за то су се припремале Оружане снаге Украјине, сви националистички батаљони које су ангажовани на територији земље. Редовни састав су обучавали страни инструктори, сигурно из САД, Kанаде и Велике Британије мада списак тих земаља може бити дужи. Украјинске оружане формације добиле су најновију технику и наоружање од својих прекоморских партнера. И Kијев се тиме невероватно поносио. Ослобађајући нашу територију, браниоци Републике скоро свакодневно проналазе одбачене „прекоокеанске поклоне“: шведске противтенковске вођене ракете, ручне бацаче америчке производње, противтенковске ракетне комплекси„Џавелин“ итд. То чиме се украјинска влада толико поносила и хтела да то искористи за „уништење Донбаса“, сада је то у поседу Народне милиције ЛНР и наша ће га војска искористити против самих украјинских националиста, који одбијају да добровољно положе оружје него настављају са геноцидом над народом Донбаса.

*Да ли је тачно да је у градовима који су били под контролом Оружаних снага Украјине вршена ликвидација оних за које се сумњало да су повезани са ЛНР, ДНР и Русијом?

Да, на велику жалост, то је истина. Украјински националистички батаљони су терорисали мирне становнике Донбаса не само због неких родбинских веза, или због подршке Луганској или Доњецкој Народној Републици или Русији, него и због личне користи. Они су истеривали људе из њихових домова, одузимали су им аутомобиле, пљачкали и пребијали. Некоме под сумњом да има везе са Републикама на Донбасу или Русијом, некима су говорили да одаје информације само због тога што је просто ишао улицом и разговарао телефоном. Таквих страшних искустава има много. Свако ко је на себи осетио шта значи рат на Донбасу, испричаће вам много о цинизму и наказности „украјинских ослободилаца“.

*Да ли постоји опасност од диверзантских акција на ослобођеним територијама?

Несумњиво, ми не можемо потпуно искључити ову могућност. На ослобођеним територијама чишћење терена још није у потпуности завршено. Разбијене групе украјинских националиста могу покушати да направе диверзије и терористичке нападе. Но, органи реда који су почели да делују на таквим територијама, све време су, како се то каже, на опрезу.

*Kако реагује становништво новоослобођених територија? Са каквом емоцијом дочекује Народну милицију ЛНР?

Становници новоослобођених територија се радују што су се после осам година вратили кући. Многи не могу да задрже сузе, грле наше војнике, захваљују за то што су их, на крају ослободили. Kао што сам већ рекао, за осам година колико је становништво провело под терором украјинских националиста, људи су морали да преживе много ужасних и стравичних искушења. Сада они схватају да се немају чега плашити.

*Срби су у подручје Донбаса почели да се насељавају у 18. и 19. веку. Kолико се чува сећање на њихово присутво, како се данас према Србима односе у ЛНР?

Српски народ је увек био и остао нама близак по духу. Сада, када је Донбасу нарочито важна и потребна подршка међународне заједнице, ми видимо да Срби деле наше жеље и тежњу да живимо у миру и спокојству, на земљи ослобођеној од нацизма који је обухватио савремену Украјину.

Оставите Коментар