Сједињене Државе притискају европске савезнике да обезбеде више борбено спремних бродова, авиона и батаљона, наводе званичници, што је најновији потез како би НАТО задржао постојећи ниво војног одвраћања Русије, јавља Ројтерс

Амерички министар одбране Џејмс Матис покушаће да придобије широку подршку у Бриселу за тај план у четвртак, 7. јуна, када ће се састати министри одбране земаља-чланица НАТО.

Kако су четворица званичника САД и НАТО-а рекла за Ројтерс, тиме ће он „припремити терен“ да на самиту у јулу добије одобрење од лидера у Алијанси.

Тај план захтева да НАТО има 30 копнених батаљона, 30 борбених ваздушних ескадрила и 30 морнаричких бродова као што су разарачи, спремних да се у року од 30 дана од наређења распореде, упркос томе што тај предлог не говори о конкретном броју трупа или последњем року за успостављање стратегије.

Ово представља изазов за владе европских држава које је амерички председник Доналд Трамп исмејао због смањења војних трошкова након Хладног рата, а како би се разрешио дугогодишњи проблем са авионима и хеликоптерима којима недостају делови.

– Имамо супарника (Русију) који може брзо да се креће преко Балтика и Пољске током копненог напада – рекао је неименовани високи дипломата НАТО-а који је упућен у планове САД.

– Немамо тај луксуз да се мобилишемо месецима – додао је он наводећи да је идеја САД позната као „30-30-30-30“.

 

Други амерички званичник казао је да је иницијатива првобитно имала за циљ супротстављање Русији и да се она усаглашавала са Пентагоновом Стратегијом одбране из 2018, која оптужује Москву да покушава да „угуши Организацију Северноатлантског споразума“.

Kако су званичници Запада казали, на прошлогодишњим „Ратним играма“ Русије учествовало је 100.000 јединица и то је такође изазвало забринутост да би могло да дође до случајних сукоба изазваних таквим вежбама или било каквим препадима у балтичким регионима у којима се говори руски језик.

--