Руски председник Владимир Путин прокоментарисао је предстојеће велике војне маневре САД и НАТО-а у Европи, рекавши да ће Русија на њих реаговати „мирно“.

Са самиту лидера земаља Заједнице независних држава (ЗНД), који се одржава у Ашхабаду, главном граду Туркменистана, руски лидер је рекао и да ће о предстојећим вежбама НАТО-а разговарати са својим колегама.

Он је подсетио да је Русија недавно одржала крупне војне маневре, али да је то било спроведено далеко од граница Алијансе.

– Ми намерно спроводимо војне маневре у дубини Русије. Због тог тога не поздрављамо све те активности НАТО-а које воде ка тензијама на граници са Русијом. Ми сматрамо да је то лоше, али ћемо реаговати мирно – истакао је он.

Нешто раније се тим поводом огласио и председник Белорусије Александар Лукашенко који је рекао да је „ненормално“ да НАТО спроводи војне маневре у близини граница са Земљама независних држава (ЗНД).

Подсетимо, САД и НАТО ће почетком наредне године одржати војне маневре “Дифендер 2020”, у којима ће учествовати око 20.000 војника из САД, што ће представљати највеће пребацивање америчких трупа преко Атлантика у последњих 25 година.

Оставите Коментар