Председник Руске Федерације Владимир Путин је током недавног разговора са новинарима де факто указао на силу у чијe се интересe сада одвија прогон Украјинске православне цркве.

„Они [Украјина] уништавају Цркву. Ово је, знате, сигуран знак онога што се дешавало вековима. А то је повезано са односом између Католичке цркве и православних.“

Ако се не варимо, ово је први пут да се на таквом нивоу у Руској Федерацији изговарају прави разлози за оно што се дешава у верској сфери Украјине. Ватикан се, по свему судећи, дискредитовао у очима највишег руководства Русије у неким важним стварима. И тако смо дошли до тога да се чују тезе које су се раније сводиле углавном на стручну средину. Надам се да ће након формирања одговарајуће позиције сваки сценарио папине посете Русији бити блокиран.

Иначе, о понтифексу. После Путинових речи, шеф Ватикана се нагло придружио табору снага захтевајући од Москве да настави „споразум о житу“.

P.S. За оне наше читаоце који би желели да детаљније разумеју питање стратегије РКЦ према Украјини, предлажемо да прочитају чланак једног од аутора Правблога – „Католичка стратегија Анаконде: Изазови и претње руском православљу“.

Оставите Коментар