Руска морнарица опремила је своје ратне бродове новим оружјем које је осмишљено да ослепи и збуни противнике и понекад их натера да повраћају, пренели су руски медији.

Филин 5П-42, несмртоносни визуелно-оптички уређај, постављен је на бродове руске морнарице адмирал Горшков и адмирал Касатонов, пренела је државна агенција РИА, позивајући се на изјаву фирме која је изградила уређај. Свака фрегата, обе делови руске северне морске флоте, опремљена је са две станице Филин. Очекује се да ће и две додатне фрегате, које су тренутно у изградњи, носити и заслепљујуће оружје.

Нови уређај је оружје типа заслепљивача, који емитује осцилирајући зрак светлости високог интензитета која негативно утиче на способност непријатеља да циља ноћу. Русија тврди да је ново поморско оружје способно да делотворно сузбије сензоре и технику ноћног вида, као и детекторе распона противтектонских ракета.

Оружје је тестирано на добровољцима који су пуцали из снајпера и митраљеза на циљеве које је Филин заштитио два километра даље. Сви добровољци имали су потешкоћа са циљем, а 45 одсто њих имало је притужбе на вртоглавицу, мучнину и дезоријентацију, 20 одсто волонтера искусило је оно што су руски медији окарактерисали као халуцинације, а сви су рекли како су видели плутајуће кугле светлости.

Концепт „блиставог“ оружја постоји већ деценијама у једном или другом облику. Заслепљујуће оружје, нарочито ласери, који узрокују трајно слепило, забрањени су Протоколом о заслепљујућим ласер оружјима. Будући да руско оружје наводно узрокује само привремено слепило, није било никаквих ограничења за његово коришћење.

Односи између Русије и САД додатно су погоршани прошлог петка, када је Трампова администрација објавила повлачење САД из Уговора о средњим нуклеарним снагама (ИНФ), пакт о нуклеарном оружју из времена Хладног рата, због, како су рекли, руског кршења споразума.