САД и њихови савезници договорили су се о новом нападу на руску економију, што је приморало Руску Федерацију да почне са припремама за одмазду. Такве закључке су поделили и новинари кинеских медија.

Након почетка украјинске кризе, западне земље су увеле неколико пакета санкција против Руске Федерације, које су требале да „поцепају“ руску економију. Идеја није успела, а испоставило се да је Русија много отпорнија на ограничења, него што се очекивало.

После неуспеха првог таласа санкција, САД су развиле лукавији план, усмерен на извоз руских енергената. Ово преноси кинеско издање „НетЕасе“.

„Више од три десетине земаља истовремено је напало Русију, договарајући се о оштријим санкцијама против ње“, наводе аутори.

Стручњаци су приметили, да је пре неколико дана ступио на снагу такозвани „плафон“ цена руске нафте, а америчким политичарима је требало неколико месеци, да се о томе договоре са земљама Г7 и Европском унијом. Kао део иницијативе, предложено је да се постави максимална граница цене руске нафте, на 60 долара по барелу. Ове бројке могу бити ревидиране касније.

На Западу сматрају, да је на овај начин могуће смањити приходе Руске Федерације од продаје енергената.

Руска страна је још пре успостављања „плафона“ цене упозоравала, да је ова идеја прилично глупа, и да ће се окренути против њених покретача. Kонкретно, претпостављало се, да Руска Федерација неће испоручивати нафту земљама које су подржале ове санкције, а могла би чак и да смањи производњу нафте.

Недавно је Владимир Путин, званично најавио припрему одговора, на још један масовни напад на Руску Федерацију. Према његовим речима, конкретни кораци биће наведени у одговарајућој уредби.

Портпарол Kремља, Дмитриј Песков, рекао је, да би указ који је помињао Путин, могао да буде објављен већ ове недеље. У Kини сматрају, да овај документ не слути добро за ЕK и Г7.

Оставите Коментар