РУСКА војска и морнарица активно се модернизују и добијају наоружање и технику најновије генерације, а удео савременог наоружања у стратешким нуклеарним снагама Русије премашује 80 одсто, изјавио је председник Русије Владимир Путин на отварању Међународног војно-техничког форума „Армија 2021“.

-На пример, удео савременог наоружања у стратешким нуклеарним снагама већ премашује 80 одсто, што је више него у другим нуклеарним земљама света, прецизирао је Путин.

Према његовим речима, велики број руског наоружања нема аналоге у свету по својим тактичким и техничким карактеристикама, „а према неким моделима, може се чврсто рећи ─ неће га имати још дуго“.

-Руски војно-индустријски комплекс и Оружане снаге развијамо на новој технолошкој основи, на основу достигнућа наше науке и фундаменталних истраживачких програма. Стога ће се на форуму значајна пажња посветити областима као што су употреба вештачке интелигенције и роботике у трупама и најновији комуникациони и контролни системи, истакао је он.

Како је навео, управо је у овим областима будућност оружаних снага водећих земаља света, укључујући и Русију.

ПОВЕЋАВАЊЕ ПОТЕНЦИЈАЛА МОРНАРИЦЕ

Потенцијал руске морнарице се повећава, рекао је председник Русије и додао да се „данас у водећим бродоградилиштима Русије полажу два савремена брода краћег домета и четири нове подморнице, укључујући два нуклеарна ракетна носача“.

Руски лидер је истакао да Русија има шта да понуди савезницима и партнерима у области одбрамбене индустрије.

Путин је напоменуо да се по традицији у оквиру форума „Армија 2021“ одржава смотра најбољих достигнућа домаће одбрамбене индустрије.

-Форум заправо представља савремени ниво наших Оружаних снага и, што је важно, онај снажан, иновативни потенцијал, технолошке основе које ће одређивати трендове у динамичном квалитативном развоју руске војске и морнарице у наредним годинама, нагласио је шеф државе.

-Водећи руски стручњаци и наше стране колеге из скоро сто земаља света могу да се упознају са најновијим дешавањима у одбрамбеној индустрији и разговарају о перспективама за продубљивање војно-техничких веза, као и питањима сарадње у области одбране држава и обезбеђивања њихових националних интереса. Русија има чиме да се поноси и шта да понуди својим савезницима и партнерима, закључио је Путин.

Форум „Армија 2021“ ће трајати од 22. до 28. августа у изложбеном центру „Патриот“, на аеродрому „Кубинка“ и полигону „Алабино“.

Оставите Коментар