СРПСКОМ генералу Ратку Младићу у схевенингенском притвору се поново компликује здравље.

Како нам каже његов син Дарко,  Младић у последње време има озбиљне проблеме са шећером и бубрезима.

– Шећер му је стално висок. Не знамо да ли му дају терапију, а не зна ни он. Ништа му не говоре. Само му донесу у кесици лекове да попије, а он не зна ни који су ни за шта су – каже нам Дарко.

– Углавном, шећер му не спада. Имамо врло штуре информације, јер нам и даље не достављају његове налазе и лекарске извештаје. Он је тражио да се сва та медицинска документација пошаље мени и адвокатском тиму, али ништа још нисмо добили.

Дарко нам каже да је утврђено и да генералу бубрези лоше функционишу, да губи протеине, али да ништа детаљније не знају.

– Чујемо се са њим стално телефоном, а два пута недељно можемо и да разговарамо преко једне видео-апликације. То им је у притвору одобрено пре годину дана. Он је прилично малаксао и доста времена спава. Моја мајка му је крајем јула била у посети. Коначно су после годину и по дана дозволили да га неко из породице посети у притвору. Била је четири дана и она је тада практично и сазнала да он има те нове здравствене проблеме.

Генерал Младић у притвору константно има неке здрваствене проблеме. Пре годину и по дана оперисао је и бенигни тумор на дебелом цреву. Иако је операција добро урађена, он је и пре и после ње месецима имао лошу крвну слику. Гвожђе му је страховито опало. Након реакција и писмених упозорења његових бранилаца, на крају је добио неопходне трансфузије крви.

Осим овога, Младића мучи и висок притисак и за то већ годинама прима терапију.

Последњих година се и слабије креће, јер брзо малакса. Тако, иако може да се шета и пре и после подне у затворском дворишту, он често избегне ту могућност и остане у соби да се одмара.

Иначе, у притвору је протеклих година прегурао неколико блажих можданих удара, који су оставили промене на његовом мозгу, а што су утврдили српски лекари прегледајући накнадно достављене снимке, алализе и поједине лекарске извештаје. Такође, тамо је преживео и један инфаркт.

ЧЕКА НА ПРЕБАЦИВАЊЕ

РАТКО Младић осуђен је 8. јуна правоснажно у Механизму за кривичне судове у Хагу на доживотну робију, уз супротно мишљење једне судије из већа. Генерал сад у притвору у Схевенингену чека да председник суда одлучи у коју ће земљу бити пребачен на издржавање затворске казне. Према досадашњој пракси, хашки осуђеници су на пребацивање чекали између једне и две године. Он је више пута изјавио да „не признаје сатанистички хашки суд, који не доноси правне, већ политичке одлуке“ и да је „заробљеник НАТО, против којег се борио“.

Оставите Коментар