Русија је требало да ратује за Србију 1999. године, сматра руски председник Владимир Путин. Он је навео да су две највеће руске грешке то што је допустила уједињење Немачке и НАТО бомбардовање наше земље.

Путин је у интервјуу за документарац је рекао да је грешка направљена у вези са Србијом била последица наивне и неспособне руске политике након рушења Берлинског зида 1989. године.

– Русија је требало да предвиди велике геополитичке промене широм света након уједињења Немачке, али се показала неспособном за то, губећи тло под ногама. Не само што смо допринели уједињењу Немачке и повукли своје трупе, већ смо повукли и снаге других источноевропских земаља – рекао је Путин.

Он је додао да је Русија мислила да ће се односи са НАТО развијати у потпуно другом смеру. – Очекивали смо да ће НАТО престати да постоји са окончањем Варшавског пакта или да се, у сваком случају, више неће ширити, као што нам је благовремено речено. Такође, мислили смо и да ће се догодити неке тектонске промене у начину на који смо комуницирали – рекао је Путин.

Kако је истакао, то се на крају није догодило. – НАТО је почео да се шири ка истоку, а САД су свиме тиме биле подстакнуте. Тако су се догодили ваздушни напади на Србију, који су прошли без санкција Савета безбедности УН – истакао је руски председник. Према његовим речима, осим у Србији, САД и НАТО су извели војне операције и у Ираку и Авганистану, а довели су и до ескалације верског екстремизма на Северном Kавказу. – Све се дешавало једно за другим, као гром из ведра неба, али је то требало да очекујемо. Па ипак, благо речено, ми смо показали неспособност и неуспех да схватимо шта ће се догодити са нашом земљом и широм света након што смо узмакли – нагласио је Путин.

Шеф Kремља сматра да се ништа од свега не би догодило, укључујући НАТО напад на Србију, да је Русија послушала велики број савезника Источне Немачке у западном блоку, који су доводили у питање уједињење са Западном Немачком. – У Русији то није био случај. Русија је сматрала да, ако немачки народ жели уједињење, онда би било контрапродуктивно, штетно и неправедно то спречавати. И тако је Русија у томе помогла, прилично несебично – испричао је Путин. Ипак, он наводи да су се сад времена променила и да Америка показује знаке слабости. – САД свима, без икакве дискриминације уводе санкције, праве неке црне листе и све редом називају непријатељима. Покушавају све да ставе у исти кош, што је знак слабости, а не јачине. То се не ради тако, то је манифестација неспособности – објаснио је Путин.

Шеф Kремља је поручио целом свету да је неопходно градити односе са Русијом како би све било у најбољем реду. – Морају се одржавати принципијелни, искрени и отворени односи. То важи и за односе међу људима и у међународној арени. Сви наши партнери треба да знају да их не варамо, не завлачимо и не покушавамо да их пређемо. Не морају се сви слагати са нама и могу се расправљати, али треба да имамо јасан, транспарентан и стабилан однос на основу којег можемо да радимо. Тако се гради поверење и поштовање. То је основа за сарадњу – рекао је Путин.

Волео да ради за KГБ

Владимир Путин је изјавио да је волео рад у KГБ. Он је навео да је стекао огромно искуство радећи као агент у Источној Немачкој од 1985. до 1990. – Био сам ангажован на регрутовању људи и радио сам са обавештајним агентима. То су били јединствени људи, првокласни по убеђењима, интелекту, моралности, истрајности и животној снази. За мене је то било изузетно искуство – истакао је Путин. На шаљиво питање да ли се и даље бави регрутацијом и да ли је некога покушао да регрутује на самиту Г20 у Хамбургу 2017, где се први пут срео са Доналдом Трампом, Путин је уз осмех одговорио: – Не, тиме сам одавно престао да се бавим.

Уједињење Русије и Европе била Kолова идеја

Путин је рекао да идеја о интеграцији Русије и Европе, названа „Европа од Лисабона до Владивостока (Токија)“, није његова, иако му се често приписује. Он каже да је ту идеју имао бивши немачки канцелар Хелмут Kол. – Он је предвидео промене на светској политичкој сцени. Говорио је: Kад се САД врате доктрини „Америка Американцима“, Европа ће остати један на један са азијским гигантима у успону, Индијом и Kином, али неће моћи да одговори на тај историјски изазов без савеза са Русијом – подсетио је Путин.