Руски председник Владимир Путин изјавио је јуче да ће особе које намерно шире коронавирус бити третиране као терористи.

Он је у обраћању нацији поводом светске епидемије изнео низ мера, међу којима је и најстрожа казна за оне који намерно желе да заразе другу особу.

  • Ако се догоди смрт једне или више особа изазвана намерним кршењем санитарних и епидемиолошких мера, то ће бити класификовано као тероризам, хулиганизам или чин саботаже – рекао је Путин.

Нерадна недеља

Шеф Кремља је позвао Русе да покажу дисциплину и одговорност и остану код куће како би се изборили против коронавируса.

  • Све препоруке се морају поштовати. Морамо заштитити себе и оне који су нам блиски. Верујте ми, најбезбеднија ствар је да сада останете код куће – истакао је он.

Путин је наредну седмицу прогласио нерадном због коронавируса, али уз очување плата.

  • Сада је изузетно важно да се спречи претња од брзог ширење болести, према томе, проглашавам наредну недељу нерадном. Слободни дани ће трајати од суботе, 28. марта, до недеље, 5. априла. Плате за тај период морају да буду исплаћене – истакао је руски председник.

Провера војске

Он је рекао и да ће војска активно бити укључена у борбу против ширења пошасти. Саопштио је да су руске оружане снаге јуче започеле тродневну проверу тестирања спремности за борбу против коронавируса.

  • Инспекција ће бити изведена у структурама војне команде, формацијама војних јединица западних и централних дистрикта, руских ваздушних снага, стратешких ракетних снага и трупа за биолошку, хемијску и нуклеарну заштиту, инжењерије… Провере имају за циљ подизање нивоа спремности јединица за решавање задатака у борби против заразе, ако затреба – рекао је Путин.

Одложен референдум о изменама устава

Путин је јуче због епидемије коронавируса одложио референдум о изменама устава, који је требало да буде одржан 22. априла. Он није одредио нови датум, наводећи да ће то бити учињено након консултација са стручњацима.

Број мртвих и заражених у Русији

658 укупно оболелих
163 новооболела јуче
1 мртав

Оставите Коментар