Представник Доњецка Едуард Басурин изјавио је цитирајући обвештајне изворе да су британски и амерички инструктори стигли у Донбас, на локације украјинских снага. Украјина спрема за непријатељство великих размера, могуће крајем фебруара или почетком марта. Ово може бити повезано са изборима у Русији 18. марта

AP/фотомонтажа

– У области 93. одвојене механизоване бригаде у близини града Волноваха, стигла је група страних инструктора – предвођена представником Оружаних снага Уједињеног Краљевства, у циљу обуке украјинских војника о томе како спровести саботажне и субверзивне активности -рекао је Басурин.

Поред Британаца, од 5. до 9. фебруара, делегација америчке војске ће се придружити Британцима. Они ће проценити трошење средстава које је Вашингтон доделио војсци.

ДНР је истакла да је ротација украјинске војске завршена у округу Мариупољ. Маринци који су дошли да замене пешадијску бригаду су учествовали у вежбама НАТО-а у Грузији у септембру 2017. године.

– Могуће је да ће командант 36. бригаде маринаца у блиској будућности дати налог да се спроведу провокативне акције и примене стечене вештине – рекао је Басурин.

Стручњаци признају да долазак страних инструктора директно у овај регион може указивати на могуће планове за ескалацију ситуације.

Директор Центра за стратешке студије, Иван Коновалов, изјавио је да је „суштина онога што се догађа то да је обука припадника Оружаних снага и војника Националне гарде до сада спровођена у зонама далеко од такозваних АТО“.

– А сада су одлучили да промене формат и спроведу обуку у условима који су близу борбе. Можемо претпоставити да ће спровести локалне борбене операције саботажног карактера, како би проверили спремност својих људи – рекао је Коновалов.

Исто мишљење има и потпредседник Академије за геополитичке проблеме, Владимир Анокин, који сматра да Кијев планира велику офанзивну операцију у региону.

– Постоји низ фактора који се могу искористити да се утврди да се Украјина спрема за непријатељство великих размера – могуће крајем фебруара или почетком марта. Ово може бити повезано са изборима у Русији – рекао је стручњак.

Имајте на уму да је Британија покренула програм обуке украјинске војске под именом „Орбитал“ у фебруару 2015. године. Тада је у ову земљу послато 75 војних доктора, који су пружали медицинску помоћ на терену. У јулу 2017. године је „Орбитал“ продужен до 2018. године. За то време је обучавано 6 хиљада украјинских војника.

Поред Британије, канадски специјалисти који долазе у ову земљу у оквиру НАТО мисије „Унифер“, такође обучавају украјинске војнике. У марту прошле године је пријављено да је из Канаде стигло 200 инструктора. САД су недавно потрошиле 22 млиона долара на опремање војног центра за обуку у близини Лвива, како би се прилагодили новом програму обуке.

Reuters

Све у свему, у Украјини тренутно има оо 900 страних инструктора и страних плаћеника.

– Знамо за око 129 инструктора из Сједињених Држава, Канаде, Турске, Алжира, Литваније, Летоније, Британије, који коодинирају акцијама украјинских јединица – рекао је Басурин.

Поред горе наведеног, око 500 људи је део Грузијске националне легије и Мађарског батаљона „Магyар“. Он је такође напоменуо да има око 200 људи који припадају међународним приватним војним предузећима.

Погледајте вежбе украјинске војске под патронатом САД!

Извор: informer.rswebtribune.rs