Немачка је председничка република, као и Француска, једна од највећих светских држава Индија је парламентарна република, док су Сједињене Америчке Државе председничка република, навео је Путин

Било какви експерименти везани за систем власти у Русији и прелазак са председничке на парламентарну републику нису препоручљиви, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин. Он је напоменуо да су парламентарне републике широко распрострањене у свету, посебно у Европи, пренео је ТАС С.

Немачка је председничка република, као и Француска, једна од највећих светских држава Индија је парламентарна република, док су Сједињене Америчке Државе председничка република, навео је Путин.

  • Да ли је то могуће овде? У теорији да. Да ли је то препоручљиво или не? Свако има своје мишљење о томе. Верујем да не – рекао је Путин.
  • Боље да не спроводимо експерименте – рекао је председник Русије констатујући да у неким случајевима парламентарна република има одређене „недостатке“.

Русији, која има огромну територију, много верских заједница и велики број нација, још увек је потребна снажна председничка моћ, приметио је Путин. Руски лидер је објаснио да би за нормално функционисање парламентарног система, политичка структура у земљи требало да се развија дуго, као у Европи, где неке странке постоје вековима.

  • Овде (у Русији) се по правилу странка повезује са одређеном особом. Најуочивљији пример у држави је Владимир Жириновски. Док има Жириновског, ту је и Либерално-демократска странка Русије, без Жириновског – рекао је Путин оценивши либералну идеју добром ствари, али изразивши сумњу да би странка могла да делује без свог лидера.

Оставите Коментар