Немачка је председничка република, као и Француска, једна од највећих светских држава Индија је парламентарна република, док су Сједињене Америчке Државе председничка република, навео је Путин

Било какви експерименти везани за систем власти у Русији и прелазак са председничке на парламентарну републику нису препоручљиви, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин. Он је напоменуо да су парламентарне републике широко распрострањене у свету, посебно у Европи, пренео је ТАС С.

Немачка је председничка република, као и Француска, једна од највећих светских држава Индија је парламентарна република, док су Сједињене Америчке Државе председничка република, навео је Путин.

  • Да ли је то могуће овде? У теорији да. Да ли је то препоручљиво или не? Свако има своје мишљење о томе. Верујем да не – рекао је Путин.
  • Боље да не спроводимо експерименте – рекао је председник Русије констатујући да у неким случајевима парламентарна република има одређене „недостатке“.

Русији, која има огромну територију, много верских заједница и велики број нација, још увек је потребна снажна председничка моћ, приметио је Путин. Руски лидер је објаснио да би за нормално функционисање парламентарног система, политичка структура у земљи требало да се развија дуго, као у Европи, где неке странке постоје вековима.

  • Овде (у Русији) се по правилу странка повезује са одређеном особом. Најуочивљији пример у држави је Владимир Жириновски. Док има Жириновског, ту је и Либерално-демократска странка Русије, без Жириновског – рекао је Путин оценивши либералну идеју добром ствари, али изразивши сумњу да би странка могла да делује без свог лидера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here