Човечанство се током 2020. године сусрело са системском кризом већом него током Велике депресије. Свет се налази у проблему без преседана, који не успева да реши, рекао је руски председник Путин у свом излагању на самиту Групе 20.
„Број проблема с којима се човечанство сусреће је заиста без преседана. Епидемија вируса корона, глобални ’локдаун‘ и замрзавање економске активности покренули су системску економску кризу коју свет није видео“, рекао је он.

Путин је оценио да су највећи ризици у свету масовна и дуготрајна незапосленост чија је последица пораст сиромаштва и социјалне неједнакости. Борећи се да умањи штету коју наноси пандемија вируса корона, Русија је жртвовала 4,5 процената бруто друштвеног производа.

„Пандемија је однела на стотине хиљада живота, милиони су изгубили своје послове, своја примања, нанела је озбиљну штету многим економијама“, нагласио је он.

Посебан проблем представља и огроман ризик од девалвације националних валута, посебно када је реч о земљама с ниским приходима које могу доц́и у ситуацију да нису у стању да сервисирају државне дугове од којих су две трец́ине у доларима.

Светом влада протекционизам, уводе се санкције појединим земљама, циркулација робе је онемогућена.

Уколико се не отворе границе економије, свету прети велика опасност.

Зато је веома је важно да се нађе начин за реформисање светске трговинске организације која одавно већ не функционише и одавно више није главни инструмент за регулисање односа у међународној трговини.

Развијене земље, али и оне које се најбрже развијају, желећи да освоје нова тржишта мењају правила, стварају друге механизме за регулисање размене робе, остављајући оне мање изван главних токова снабдевања…

Вакцина не сме бити привилегија богатих већ мора бити доступна свима. Русија, која је већ направила три вакцине, спремна је да их уступи свету по веома повољним условима.

Али све то није довољно – мора још много тога да се уради да се свет спасе нове депресије, веће и од оне Велике. Да ли је Група 20 организација која то може да изведе?

Оставите Коментар