Има породичну историју која је веже за Београд, уме да чита и пише наш језик, али се потрудила, док је била државни секретар САД, да је у Србији памте само по злу. Медлин Олбрајт је за време свог мандата била један од највећих заговорника бомбардовања наше земље, а остала највећи заговорник независности тзв. Косова и става “одвратни Срби”.

Они који су помислили да смо са духовима деведесетих раскрстили погрешили су – један од кључних политичких играча тадашњег председника САД Била Клинтона, Олбрајтова, вратила се у нашу свакодневицу прекјучерашњим саслушањем пред Спољно политичким Представничким домом конгреса.

Пред овим телом она је представљала визују коју би нова власт у Америци требало да примени на Западни Балкан. Са њом раме уз раме говорили су највећи заговорници државности тзв. Косова, председник тог дома Елиот Енгел и професор Универзитета “Џон Хопкинс” Данијел Сервер.

Том приликом се нико од њих није устезао, Енгел је одмах позвао Србију да призна лажну државу Косово које је “већ десет година независно” и поручио да је време да Србија настави даље.

ОКУПАЦИЈА ЈУГОСЛАВИЈЕ

  • (Тзв.) Косово је независно, никада се неће вратити. Искрено, блокирајући признање (тзв.) Косова, и његово чланство у УН само смета Србији јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност (тзв.) Косова. Позивам Србију да настави даље како би све земље у региону наставили даље – казао је Енгел.

У сличном маниру наставила је и Олбрајтова, поруком да тзв. Косово треба да развија своју државност, а Србија да не стопира тај процес. Осврнула се на учинак током деведесетих и оценила да је данас Балкан мирнији него пре 25 година и да се земље нису дезинтегрисале.

  • Морамо да схватимо да у Србији има снага које желе боље односе са САД. Није све у Србији негативно. Они желе да буду третирани на другачији начин, а ми имамо економске и дипломатске инструменте да на то утичемо – рекла је Олбрајт.

ПОДРЖАЛА ОЛУЈУ

Ове последње речи би можда могле неког и да преваре да је Олбрајтова променила мишљење о Србима, али не и оног ко познаје догађаје који су испунили њену биографију. А мало је оних који не познају. Обрајтова се жучно залагала за агресију на Србију, правдајући да је у питању “хуманитарна мисија”

Многе и у САД је та жестина изненадила да су рат назвали “Медлин рат”. Кључну улогу имала је у Мировним преговорима у Рамбујеу о Косову и Метохији 1999. године. Тада је практично пресекла преговоре, обећавши Албанцима референдум за три године, а Србима чувени Анекс Б, за који су и страни политичари говорили да је предвиђао окупаторски статус за Југославију. Недуго затим, уследило је бомбардовање.

На њену улогу подсетили су пре четири године професори америчког колеџа “Скрипс” који су критиковали бомбардовање СР Југославије.

  • Олбрајтова је била кључни заговорник бомбардовања Југославије, што се сматрало “хуманитарном мисијом”. Међутим, бомбардовање је било повезано са напорима САД да се супротставе Русији у Европи, а Југославији је дат избор између прихватања мировног уговора који је дозвољавао окупацију земље и америчког бомбардовања. Хиљаде су убијене и велики део инфраструктуре је уништен, што исход НАТО агресије на челу са САД – написало је наставно особље америчког колеџа.

Залагала се за агресију не само око Косова и Метохије, већ и у сукобу Хрватске и Србије 1995. О томе сведоче и поверљива америчка документа са којих је недавно скинута ознака тајности, из периода неколико месеци пре него што се дошло до споразума у Дејтону 1995. године. Сведоче о њеном виђењу могућег сукоба између Срба и Хрвата, јер је све “мирисало” на то да ће се Хрвати одлучити на војну акцију против Срба из тадашње Републике Српске Крајине.

  • Хрватска војска била је оснажена и било је питање коју улогу би могла да одигра у регионалном сукобу. Када смо о томе разговарали са председником (Клинтоном, оп. аут.), ја сам била става да Хрвати раде оно што желе и да не могу да буду заустављени. Било је и оних који су били веома нервозни због чињенице да би Хрвати и Срби могли да уђу у сукоб, и да бисмо тако добили почетак трећег светског рата. Нисам мислила да ће се то десити. Мислила сам да је било вредно ризика. Била сам забринута у вези с тим како ће прићи људским правима, и било је у реду бити забринут због тога. Али нисам то видела као нешто апокалиптично – сведоче поверљива документа.

КУПОВИНА ТЗВ. КОСОВСКОГ ОПЕРАТЕРА

У току свог мандата тражила је и да се никако не одустане од Трибунала у Хагу, јер “жртве зверства заслужују правду”. У једном од докумената, од 25. маја 1995. године, она пише тадашњем америчком званинику Тонију Лејку и залаже се за да САД не одустане од тога да скидање спољних санкција Србији, то јест забране задуживања у ММФ-у, буде повезано са сарадњом са Трибуналом у Хагу.

Ближио се договор у Дејтону, Трибунал је формиран осамнаест месеци раније, али председник Слободан Милошевић није показивао да је спреман на сарадњу.

  • Настављам да верујем да је сарадња са Трибуналом као услов за скидање “спољног зида санкција” исправна ствар. Жртве зверства заслужују правду. Уклањање особа које су подстицале насиље уклониће могуће узроке конфликта у будућности – наводи Олбрајтова.

Испоставило се да је бомбардовање и отровни дипломатију касније добро наплатила. Прашки портал “Парламентарни лист” објавио је прошле године да се Олбрајтова водила искључиво личним разлозима у свом залагању за бомбардовање СРЈ 1999 године, као и за стварање тзв. независног Косова. Објавили су да је захваљујући својим блиским везама са лидерима терористичке ОВК, пре свега са Хашимим Тачијем, после доласка међународне управе на Косово и Метохију, приватизовала телефонску компанију “Ипко”, а коју је њена компанија касније продала словеначком оператеру “Телеком Словенија”.

Испоставило се да је преплаћен 20 милиона долара, а на директно питање чешких медија да ли после 20 година мисли да је било у реду да НАТО снаге бомбардују Србију и побију више хиљада људи, међу којима и много жена и деце, Олбрајтова није показала ни трунку кајања.

  • У Југославији, Босни и на (тзв.) Косову догодило се да је умрло много људи и морам да кажем да је то била трагедија, као и да смо дуго покушавали да пронађемо дипломатско решење. Ми нисмо хтели да користимо бомбе, али стварно тамо су Срби на Косову убијали људе. Колико пута смо водили дипломатске преговоре, дали смо све од себе, али Срби су убијали људе само што су били муслимани… – рекла је Олбрајтова.

Касније је хтела да купи тзв. косовски Телеком ПТК, ушла је у трку за овај посао, али је из њене компаније саопштено да је одустала јер “има других планова у свету”.

„ОДВРАТНИ СРБИ“

А шта заиста мрзи о Србима показала је поново 2019. године на промоциији аутобиографије “Прашко пролеће” у Ћешкој. Истина, овај догађај је прекинут пошто су демонстранти у публици узвикивали да је ауторка ратни злочинац, истичући и плакате са сличним порукама. Како су пренели медији и према снимку на “јутјубу”, група просрпски оријентисаних Чеха је испровоцирала Олбрајтову и она у једном тренутку повикала: “Излазите, излазите” и “Одвратни Срби”.

Остаје да се види шта ће од препорука новоизабрани председник САД Џо Бајден усвојити, а политички аналитичар Димитрије Милић подсећа да је за њега тзв. Косово независно а да је питање колико ће ко притиснути Србију да призна тзв. Косово.

  • Ништа што су говорили Олбрајтова и Енгел се не разликује драстично од ставова Трампове администрације. Такође њихови ставови нису ставови Бајдена и његове администрације, с обзиром да нико од наведених неће бити у њој. Ни Олбрајтова, ни Енгел, ни Сервер немају никакву улогу у Бајденовом тиму. У питању је био саветодавни састанак у организацији Енгела, те је претерана важност дата овом догађају у домаћем јавном мњењу. И Трамп, и Бајден и готово сви политичари на америчкој сцени Косово већ подразумевају као независно. Оно што је питање је, колико ће ко притиснути Србију да Косово призна. Од Бајденовог тима се може очекивати нешто мање флексибилан став. Такође, велику разлику у односу на претходну администрацију можемо очекивати у координацији Бајдена са ЕУ. Док је Трамп био у сукобу са Бриселом, Бајден ће се трудити да политику према Србији и региону усклади са европским савезницима – оценио је Милић.

Данијела Луковић

Оставите Коментар