За унуком некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, Едвардом Брозом (70) расписана је потерница МУП-а Србије ради извршења казне од осам месеци затвора на коју је у мају ове године правоснажно осуђен у одсуству због изазивања саобраћајне несреће у августу 1992. године у Земуну, у којој је погинуо његов сапутник Г.П.

Ирина Kовачевић, портпаролка Другог основног суда у Београду надлежног за спровођење извршења казне, прецизирала је да је ова потерница локалног карактера, односно да важи за територију Србије.

Kако броз није пронађен у нашој земљи, Министарство правде од тог суда затражило сагласност за расписивање међународне, Инреполове потернице, додала је Kовачевић и напоменула да је у току је прикупљање података неопходних за давање сагласности.

Броз није доступан правосудним органима Србије јер је у бекству од 2008. године и верује се да живи у Хрватској.

Апелациони суд у Београду је у мају ове године правоснажно осудио Броза због несреће у којој је погинуо је Г.П, који је био са Брозом у колима, док су Ж.П. и Е.Б. забодили тешке телесне повреде.

Броз је у тренутку несреће имао 2.05 промила алкохола у крви.

Осуђен због кривичног дела тешко дело против безбедности јавног саобраћаја.

Он је одмах после удеса побегао у Хрватску, али је 16 година касније ухапшен 21. јануара 2008. на граничном прелазу Батровци, кад је покушао да уђе у Србију.

После три дана притварања пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и наложено да се на 15 дана јавља полицији.

Kрајем марта 2008. године, он се појавио на почетку суђења пред Вишим судом у Београду и изнео одбрану, изазивши кајање за смрт пријатеља, али је поново побегао.

Тачније, није се појавио на рочиштима у мају, јуну и септембру 2008, па суд у октобру те године за њим расписао међународну потерницу ради спровођења кривичног поступка.

Нова потерница се распијује ради извршења затворске казне на коју је осуђен у одсуству.

Овај предмет је био у прекиду у Вишем суду у Београду, али је пре две године почело суђење у његовом одсуству, које је окончано поменутом пресудом.

Оставите Коментар