Патријарх српски Порфирије гостовао је у емисији „Упитник“ на Јавном сервису, где је у једном тренутку разговарано о Косову и Метохији.

На кратко питање водитељке да ли је Косово и даље део Србије, патријарх је дао потпуно јасан одговор.

  • Мислим да ту не постоји никаква дилема. Физички, у овом тренутку наша држава није доле присутна у пуном смислу те речи, али суштински Косово је део Србије. А оно што је став цркве је толико пута изречен да би све што бих ја рекао било сувишно. Ако тако могу да кажем, референдум о Косову је извршен 1389. године на Видовдан.

Патријарх је истакао да је Косово за нас кивот препун моштију светаца, и да не представља само геополитичко питање за Србију, већ питање нашег идентитета.

  • Ја сам потпуно сигуран да без обзира на реалполитичке околности које нам нису ни најмање наклоњене, и наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се пре свега сачувао мир на тој територији и како би се учинило највише што може за добробит нашег народа – рекао је поглавар СПЦ.

Он је цитирао речи патријарха Иринеја, који је рекао да ако нешто поклонимо то никада не можемо вратити, али отето увек може бити враћено.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар