Фебруара 2017. године наредбом врховног атамана СКВРиЗ Виктора Водолацког основан је Балкански центар СКВРиЗ. За руководиоца центра постављен је козачки пуковник Драган Станојевић.

Фото: sloven.org.rs
Фото: sloven.org.rs

Балканском центру СКВРиЗ постављен је задатак да спроведе посао у информисању, обуци и акредитацији козака у складу с козачким традицијама, а такође и да обједини све легалне козаке и козачке организације.

Таква потреба је настала због чињенице да су се у Србији и на Балкану појавиленеке козачке „групе“ на челу са генералнима“генерал-атаманима“ и другимносиоцима измишљених козачких каскадних чинова , чије су активностипоквариле имиџ Козака и изазвале праведни гнев друштва. Они су деловали унескладу са било којим правилима и традицијама Козака, деловали су на штету интереса Козака, јер су те групе формиране од људи који немају везе сакозацима, нити са Русијом!

Међутим, постоје неки ни од кога не потврђени козачки генерал-пуковници из Русије, који своју жељу за „атаманствовањем“ нису могли да реализују у Русији,па су дошли у Србију да уносе смутњу, шире лажи и дезинформације, изазивају код људи огорчење и презир према козацима. Постоје и групе козака, које судобиле нека пуномоћја са украјинске стране, али се овде представљају као руске. Стога је одлучено да се заведе ред и поврати изгубљено поверење.

Годину и пô дана је рађено у том правцу. Резултат тог рада је стварањеСВЕСРПСКОГ КОЗАЧКОГ САВЕЗА.

За то време козаци су били обједињени у три козачке организације, званично регистроване на територији Србије и створене у складу с козачким правилима, традицијама, као и законима Републике Србије, и то:

1. Удружење козака ПРАВОСЛАВЉЕ из Крушевца, атаман Томислав Симић Калпачки

2. ХАЈДУЧКО КОЗАЧКО БРАТСТВО из Београда, атаман-харамбашаНовак Шљиванчанин

3. Удружење козака СВЕТИ ЦАР НИКОЛАЈ из Краљева, атаман Предраг Ђоковић Вајт

4. Покрет РОД из Београда, председник Драган Станојевић

СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ је регистрован 17. јула 2018, на дан стогодишњице од погубљења Светог цара Николаја Романова и његове свете породице што је дубоко символично.

Тако ће СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ радити на обједињавању козака међу свим Србима где год се они налазили, а СКВРиЗ је добио поузданог партнера и представника који ће с њим заједно деловати и представљати његове интересе свуда где буду створене козачке структуре.

Предстоји нам изборни круг, стварање станица, избор атамана и други организациони посао Савеза.

Такође нам је јасно да ће против нас водити борбу прозападне структуре, као и лажни козаци, који се у Србији налазе под паском пронатовских структура. Али на то смо спремни. Јер, ми смо КОЗАЦИ!

Желимо да напоменемо да ће СВЕСРПСКИ КОЗАЧКИ САВЕЗ бити поуздан пријатељ свим козацима који деле истинске и православне вредности.

ХВАЛА БОГУ ШТО СМО КОЗАЦИ!

Опуномоћени представник врховног атамана СКВРиЗ
козачког атамана Виктора Водолацког на Балкану
козачки пуковник Драган Станојевић


Желимо да вас обавестимо да је у току посао на изради нашег сајта, путем кога ћете моћи бити информисани о нашем раду, и где ће браћа козаци моћи да размештају своје материјале. Ово је засад привремена адреса сајта: http://www.kozaci-srbija.tk/


Реч атамана

Атаман Удружења Козака „Православље“, Томислав Симић Калпачки, град Крушевац:

Давно, давно, козачки покрет у Русији основали су и утемељили и многи тадашњи Срби који су силом прилика почев од коначног пада Деспотовине Српске, који се десио у среду 20.јуна. 1459. године, уточиште нашли у „једноверној и једнокрвној“ земљи Русији која се све више уздизаше.

Бити козак, велика је част, али и велика обавеза, а постати атаман, бити на челу козака, част и обавеза је тим неупоредиво већа!

Да не наводим јасна, чврста правила Козака, рећи ћу само да су та правила веома слична, скоро истоветна са правилима која до скоро владаше код српских домаћина, правила која су вековима чувала српски национ.

У последње време, по налогу и диктату, префидним радњама из кухиње Запада, а уз помоћ домаћих марионета и издајника, те вредности се нагло урушавају…

Тако нешто здравомислећи, поштени и богобојажљиви Срби не могу и не смеју гледати са стране.

Будући да је мој директни предак Живко Растиславић као вођа гарде великог Војводе Миленка Стојковића, од 1807. године, када су се сојузили Руси са Србима, у заједничком војевању против Турака, са браћом козацима, ратовао против Агарјана, често предводећи и руске и српске снаге, вазда показивао и лично јунаштво, али и умешност у командовању, Цар свих Руса, Александар Први Романов га је одликовао наследном племићком титулом, кнез од Калпака, а по угледу на истакнуте козачке вође, атамане.

После више од два века, ево и ја постадох атаман часних српских козака, али моје оружје више није сабља, ништа слично! Моје оружје је тврда вера православна, моје књиге у којима вазда говорим о части и поштењу, о браћи Русима, Друштву српско-руског пријатељства „Православље“, самим тим зато сам и срећан што се оснива Свесрпски козачки савез!

Само част и поштење, живот по Богу и чврст, братски савез са једноверном и једнокрвном нам Русијом, Србији могу донети боље сутра. Баш из тих разлога нећемо допустити да се у наше редове увуку они који мешетаре и раде супротно нашим светлим циљевима.


Харамбаша-атаман Хајдучко-козачког братства, Новак Шљиванчанин, град Београд:

Као хајдучки харамбаша негујем традицијехајдука из Србије којима су у помоћ увек прискакали у помоћ и козаци из Русије. Савезкозака на Балкану стварамо на темељу историјских чињеница које су назидане на наше братске односе. У Савезу треба да буду људи који су потомци Беле емиграције у Србији. Са лажним козацима у Србији сам имао доста проблема, али се надам да ће они бити препознати као такви и од стране Русије и народа у Србији.


Атаман Предраг Ђоковић, Удружење козака „Свети Цар Николај“, град Краљево:

У генима носим ратнички православни информациони код. Многи моји преци су директно учествовали у свим ратовима 20. века за Србију, против нациста и РАЗНИХ окупатора.

Крштен сам у руској цркви која је споменик Србима погинулим у ратовима 1910-1917. Србију и Русију волим као Свету Тројицу, сарађујем са организацијом Српско-руско братство Светих цара Николаја и Владике Николаја које је регистровано 2001. године у Москви и у Краљеву 2004. године. Председник Братства Драган Бунарџић је један од мојих заменика. Један од оснивача краљевачког удружења козака је и последњи живи руски кадет из Беле цркве, син атамана Маслова, који је касније био атаман Бриселски (Белгија). Од када је Драган Станојевић дошао у Србију, препознао сам га као правог српског патриоту, одмах му се јавио и тако смо успоставили сарадњу која и данас успешно траје. Један од наших заједничких пројеката је спот посвећен рођендану председника РФ ВВ Путину. Између осталог водим и блог који открива многе тајне догађаје и тумачи их. 

Информативна служба СКС