Зрењанин на најлепши начин испуњава жељу генија из Идвора Михајла Пупина. Постављање спомен плоче на његовој кући у центру града покрај Бегејског језера, на Кеју 2. октобра, биће први корак ка реконструкцији овог објекта који ће бити претворен у репрезентативно здање са туристичким и едукативним карактером.

Одлуком Скупштине тадашњег Великог Бечкерека, 1921. године, Михајло Пупин проглашен је за почасног грађанина. У знак захвалности као и због блиске сарадње са штампаријом Милана Јевтића који је касније  штампао прво издање књиге „Од пашњака до научењака“, Михајло Пупин овде следеће године купује кућу.

„Кућа Михајла Пупина све време је била укњижена на Михајла Пупина све до 1948. године али он никада у њој није живео. У тој кући је живела његова сестра са децом, а најпознатији становник те куће је Миша Олћан који је својевремено био министар у Влади Милана Недића“, каже Роберт Сабо, председник Удружења „Пупиново наслеђе“.

Поводом јубилеја 165 година од рођења Михајла Пупина, музеј и Дом културе у Идвору, спремају велику свечаност док ће Зрењанин дати допринос постављањем спомен плоче на кућу која је припадала Михајлу Пупину.

Жеља чланова удружења „Пупиново Наслеђе“ је да постављање плоче буде нов замајац, у набавци средстава за реконструкцију куће Михајла Пупина за коју је потребно око 100 хиљада евра.

„Жеља нам је да се услиши жеља Михајла Пупина, око тога нема писаног документа али постоји прича, он је желео да ту буде нека универзитетска библиотека. Универзитетска библотека не може да буде али желели смо да то буде центар за младе таленте, да ту буду просторије удружења које се баве промоцијом науке код младих и просторије друштва инжењера Зрењанин“, каже Сабо .

Аутор текста на спомен плочи која ће бити откривена 9. октобра је историчар др Филип Крчмар, а наставак реконструкције ће се као и до сада радити по строгим прописима Завода за заштиту споменика културе јер је кућа Михајла Пупина под заштитом државе.

Оставите Коментар