Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј поднео је иницијативу којом Kуршумлија треба да променити своје име и вратити старо, средњовековно „Беле Цркве“.

Општина Kуршумлија је прихватила иницијативу и сада су у току припреме за спровођење законске процедуре за промену имена, потврдио је за агенцију Бета председник општине Kуршумлија Радољуб Видић.

Он је казао да иницијатива за промену имена није ништа ново, али да се до сада није озбиљније о томе разматрало.

– Општина Kуршумлија је прихватила иницијативу српског патријарха Иринеја, да Kуршумлија промени име у Беле Цркве. То име је из средњег века, док је Kуршумлија турско име, из турског доба. Већ су договори постигнути, сада нам остаје да испоштујемо законску процедуру, и вратимо нашем граду српско име – казао је Видић.

Међутим, стручњаци нису сагласни са том иницијативом, сматрају да још нису стечени услови за промену имена града Kуршумлије.

Археолог Јулка Kузмановић Цветковић, која је радила на археолошким истраживањима Немањине задужбије цркве Светог Николе у Kуршумлији, сматра да име “Беле Цркве” треба вратити граду, када Немањини манастири буду потпуно обновљени.

– Бојим се да ће остати на томе, да ово само буде једна козметичка промена, да се само промени име, а да споменици, црква Светог Николе и Пресвете Богородице, не буду сачувани за будућа поколења – казала је она.

Према њеним речима, лако је променити име, то је само папир, али треба створити услове за живот и чување споменика”.

У анкети коју је репортерка агенције Бета спровела у Kуршумлији, грађани су подељеног мишљења. Док једни са одушевљењем прихватају промену имена, други негодују јер та промена изискује трошкове око промене докумената грађана.

Председник општине Kуршумлија Радољуб Видић сматра да грађани неће имати никакве трошкове око промене документације.

– Није тачно да су то велики трошкови. Документа се мањају кад им истекне важност и тада ће бити уписано ново име града. Сигурно неће ништа пасти на терет грађана – казао је Видић.

Предлог за промену имена града биће на дневном реду на наредној седници скупштине општине Kуршумлија, затим се очекује сагласност Минстарства за локалну самоуправу и расписивање референдума.

У општини Kуршумлија најављују и комплетну обнову оба Немањина манастира, уз подршку Министарства културе.

Стефан Немања је у Kуршумлији подигао два манастира, своје прве задужбине, а њихови кровови, покривени оловом, доминирали су градом, па је место добило име Беле Цркве. У турско доба, од оловних кровова изливали су куршуме, односно пушцана зрна, па је место спонтано добило назив Kуршумлија.

Kроз све историјске периоде име града повезивано је са Немањиним манастирима, од којих је Свети Никола делимично обновљен, док су остаци храма Пресвете Богородице конзервирани.

Пре српских и турских имена тог града, у римско доба, Kуршумлија се звала Ад Финес, што значи ’”На крају”.