Дуги низ година Америка није могла да пронађе адекватну пукотину и погодног човека за све своје прљаве послове и интриге. А онда се појавио он! Мило Ђукановић.

55 милиона од Била

Осим што су владавину овог човека обележиле многе криминалне афере које су потресале регион, напади на новинаре и на све „који не љубе његове ланце“, богаћења свих чланова даље и шире породице овог доживотног владара, свакако ће остати упамћен по неблагонаклоном ставу према Србији и Русији.

Није много ту требало филозофије да се укапира ко је све то инструисао и конструисао, а онда ставио под своју „шапу“. Хладан ветар допирао је са Запада…

Чврсто и одлучно, повиновао им се млађани Мило са екипом државних бизнисмена који су се бавили сумњивим пословима и ставио се Американцима на располагање. На Ђукановићу се развијало разбијање СЦГ, а касније и косовска независност. Причало се да ЦГ има јаку економију, да су пензије веће него у Србији, а у позадини тога није била никаква успешност, већ су Американци плаћали услуге.

Далеко позната чињеница је да је некадашњи амерички председник Бил Клинтон давао и шаком и капом милионе Црној Гори како би је окренуо против ње. На крају му је и успело.

Документ објављен на сајту Председничке библиотеке и музеји Била Клинтона открива да је власт Мила Ђукановића добила невероватних 55 милиона долара намењених „дистанцирању од Слободана Милошевића“.

Према наводима Џејмса Добинса, специјалног саветника бившег шефа Беле куће, Клинтонова администрација уплатила је 20 милиона долара за техничку и хуманитарну подршку, док су 35 милиона долара директно убризгали у платни систем Црне Горе.

Ко је Мило и како се створио

Ђукановић своју каријеру је почео као комунистички омладинац уз помоћ свог оца, који је био истакнути црногорски политички функциониер. Чињеница да је син познатог политичара, као и његове политичке везе, помогле су Ђукановићу да се брзо „попне“ до места члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије.

Само 10 година касније, Ђукановић улази у црногорску власт, након пребијања радника од стране тадашње комунистичке власти на Жутој греди, који су узвикивали „Нема рада док не падне Влада“. Наиме, радници Железаре „Борис Кидрич“ из Никшића кренули су за Титоград како би демонстрирали против тадашње власти. Али, успут су их дочекали полицајци, који су их напали сузавцем и пендрецима. Слично као што је Ђукановићева полиција тукла и растеривала опозиционе демонстранте у Подгорици, кад год би се ови скупили и устали против владиног режима, који постаје неподношљив.

Након пада власти 1989. Ђукановић улази у нову владајућу гарнитуру, а само две године касније уз велику подршку Слободана Милошевића постаје и премијер Црне Горе. И то најмлађи у њеној историји, јер је имао само 29 година.

Занимљиво је и то да је Ђукановић ушао у владајућу структуру управо исте године када је срушен и Берлински зид, а тренутно је једини европски владар који је успио да се одржи на руководећим позицијама још од тог времена.

Иако је подршка Милошевића била једна од кључних да би Ђукановић уопште постао премијер Црне Горе, он се лако решио и Милошевића и Момира Булатовића и на крилима црногорског национализма, Ђукановићева власт се невероватно учврстила и он малтене постаје неприкосновени владар Црне Горе.

Рај за незакониту трговину и богато уточиште за криминалце

Мило Ђукановић је према подацима које су медији објављивали један од најбогатијих државних лидера на свету. Тако се баратало да му је иметак вредан око 11 милиона евра. Занимљиво је што нико није објавио на који је начин Ђукановић стекао то своје богатство, с обзиром да је на власт пре 30 година, судећи по фотографијама из тог времена, дошао малтене у патикама и џемперу.

Али треба знати да су се за њега лично и његову владавину везивале многе афере. Сигурно најпознатија је у вези са шверцом цигаретама. Наиме, Служба за борбу против мафије у Италији објавила је извештај према којем је Црна Гора за време његове власти окарактерисана као „рај за незакониту трговину и уточиште за криминалце“.

У извештају који је 2009. објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара пише да је у оптужници која је у Барију подигнута против Ђукановића написано да је Црна Гора од 1994. до 2002. године била „рај за шверц цигарета“ у којем су учествовали италијански картели Камора из Напуља и Сакра корона унита из региона Пуља, на југу Италије.

Новинари су у истраживању којем је допринео и Центар за истраживање Независног удружења новинара Србије (НУНС) открили да Ђукановић поседује некретнине и компаније у вредности од бар 14,7 милиона америчких долара, његов брат Ацо Ђукановић 167 милиона долара, а сестра Ана око 3,5 милиона долара.

У тексту „Црногорска веза“ наводи се да је у Швајцарској у априлу почело суђење црногорској групи у случају „Гроф Монтекристо“ и да ће оба поступка привући пажњу ЕУ чија чланица Црна Гора тражи да постане.

-Ђукановићев дипломатски имунитет не може спречити да ови поступци изнесу на видело све што се дешавало у тој земљи која је годинама деловала ван закона, пише у тексту. У истраживању је детаљно описан начин шверца цигарета и „прања новца“ преко швајцарског финансијког тржишта.

-Трговина је била уносна, али и крвава. Немали број мафијаша чија су беживотна тела надена у Црној Гори и Италији, нису били једине жртве ратова ривалских кланова – у тим сукобима животе је изгубила и неколицина агената италијанске пореске и царинске полиције – Гуардиа ди Финанза, пише у тексту „Црногорска веза“.

Додаје се да извештај ДИА укључује „низ фасцинантних изјава“ припадника Пуљског картела, кријумчара који су постали доушници, чувеног „краља швајцарских кријумчара“ и хрватског новинара Иве Пуканића, убијеног у октобру 2008. године, и изјава два црногорска функционера.

„Ђукановић је, заједно са својим блиским сарадницима“, пише у извештају ДИА, „стекао огромне количине нелегално зарађеног новца који је депонован у банкама у Швајцарској, Монте Карлу и на Кипру“.

У тексту се наводи да је мозак шверцерске шеме у коју је била укључена власт Црне Горе био држављанин Швајцарске Франко Дела Торе, који је 1980-их година италијанским мафијашима „прао новац“ од хероина, а касније је ту шему применио на цигарете.

-У судским документима наводи се да је Ђукановић до гуше умешан у све. Био је свестан огромне количине новца која је долазила од незаконитог кријумчарења дуваном које је било у рукама италијанског организованог криминала. Његова похлепа за новцем га је учинила толико непринципијелним, да се уклопио у (криминално) друштво, оцењује се у тексту.

Међутим, италијански суд је убрзо одустао од гоњења Ђукановића јер је он имао имунитет с обзиром на високу државну функцију коју је обављао.

Ово су само нека од најтежих кривичних дела која прате владавину Мила Ђукановића, а велики број њих се повезује са економских криминалом. Тако је једна од последњих била је у вези са продајом црногорског „Телекома“. Наиме, званичници САД су потврдили да су тројица руководилаца „Мађар телекома“ подмитили владине званичнике у Црној Гори како би та компанија стекла власништво над „Телеком Црне Горе“.

Американци су тада саопштили да су ти владини званичници узели од Мађара чак 7,35 милиона евра а да је мито добила и „сестра највишег владиног функционера која се бави адвокатуром“.

Прошле године је објављен и податак Глобалног финансијског интегритета (ГФИ) да је из Црне Горе од 2001. до 2010. године изнето 6,2 милијарде долара.

-Породица премијера Мила Ђукановића сада је један од најбогатијих светских владајућих кланова, па су чак и мрвице које падају са њиховог стола велике. Од пет младих црногорских грађана најмање два су незапослена, а Ђукановићев сестрић Един је као студент купио стан на Менхетну за 900.000 долара, написао је у ауторском тексту „Ворлду“ Марвин Оласки, саветник бившег америчког председника Џорџа Буша.Подгоричке „Вијести“ су објавиле и да је Прва банка, коју контролише породица Мила Ђукановића, пословала је с ухапшеним нарко босом Дарком Шарићем, а њему и његовим сарадницима, отварала рачуне и одобравала изузетно повољне услове.

Ово су само неки од примера шта се дешавало и дешава у току Ђукановићеве владавине Црном Гором. Међутим, сем малверзација са великим цифрама, у јавности се често износе и оптужбе о страначком запошљавању и намештању послова од стране Милове партије.

Тројански коњ

Након свега, чини се да  тешко да је икад нека домаћа власт боље заступала туђе интересе. Црна Гора се у овом времену указује као тројански коњ за борбу против Србије и Срба. Много сиротиње је на све пристало зарад бољег живота, а сада увиђа да бољег живота нема и да су се џабе продали. Срби у Црној Гори су у овом часу можда најобесправљенији народ у Европи. Пориче се њихова историја, поништава духовни идентитет, одриче њихово постојање.

И као што у једном интервјуу рече, наш познати академик САНУ и књижевник Матија Бећковић, који је такође на својим плећима осеетио суровост црногорске власти, није проблем што се Црна Гора одвојила од Србије, него што се одвојила од себе саме. И на том путу толико одмакла да је више нико не може препознати. Ону бившу неко спомене, ову садашњу, као нешто недолично нико. Она се одрекла себе а други ње. Неко је рекао да тако изгледа једно некад славно племе које је право с качамака скочило на кокаин.