Избори за ЕП требало би да донесу доминацију десних снага у Европи и повећају могућност да се у решавање косовског питања активније укључе Русија и Кина.

Решавање питања Косова требало би оставити за после избора за Европски парламент, који се одржавају у мају следеће године, сматра каријерни дипломата Зоран Миливојевић. Он очекује смену политичких гарнитура у ЕУ и доминацију деснице која се показала благонаклонијом према Србији и питању решавања Косова.

У пракси се већ назире ово о чему Миливојевић говори. Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини предлаже оснивање лиге која би окупила партије које мисле слично у Европи, а бивши идеолог кампање америчког председника Доналда Трампа Стив Бенон оснива у Бриселу покрет с циљем да промовише популистичке идеје у Европи. Бивши Трампов стратег већ се сусрео с премијерком РС Жељком Цвијановић, а најављен је и сусрет с председником РС Милорадом Додиком. Како је Курир већ писао, од Бенона Трампова екипа прави анти-Сороша, који помаже десно оријентисане партије насупрот неолиберала Џорџа Сороша.

Миливојевић каже да је извесно да ће доћи до промена у ЕУ јер је очекивано да после избора за ЕП доминантне буду десне снаге, које се залажу за националне политике и које су благонаклоније према Србији.

– У таквим околностима поправља се позиција Србије. Садашња ЕУ под великим је утицајем неолибералних структура, за које је питање Косова решено још 1999. године. Под њиховим смо притиском годинама, а нарочито сада када су преговори интензивирани. Они имају интерес да се питање Косова реши до избора за ЕП, али то не сме да утиче на Србију – каже Миливојевић и додаје да би требало сачекати исход европских избора, када би, према свим предвиђањима, ова гарнитура требало да оде у историју.

– Десница ће појачати свој утицај у ЕУ. Уочавамо промену у ставу САД и немамо разлога да то питање сада пресецамо преко колена, поготово што се проширење ЕУ гура у други план, већ да сачекамо изборе за европски парламент – каже Миливојевић.

Он подсећа да су представници неолибералног концепта социјалдемократе, Холанђани, у суштини евролевица, а с друге стране су десне снаге у Италији, Орбанов Фидес, десница у Аустрији…


Михаило Црнобрња – У косовску причу уплићу се Русија и Кина

Председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња каже да европски лидери не рачунају много на Косово као поље на којем могу да уберу политичке поене, те да пожуривање дијалога о Косову има другу позадину.

– Пожуривање дијалога Београда и Приштине резултат је могућности да се у косовску причу уплету и Русија и Кина – сматра Црнобрња.


Чињенице

* Избори за чланове Европског парламента биће одржани од 23. до 26. маја 2019.

* Грађани ће одлучивати о 705 мандата уместо досадашњих 751, пошто се Велика Британија у марту следеће године повлачи из ЕУ

* Европски парламент обнавља сазив на сваких пет година


Извор: kurir.rs

Оставите Коментар